Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så föder M och SD gängkriminaliteten

Under de senaste månaderna har Malmö drabbats av en rad skjutningar.
Foto: MIKAEL NILSSON
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Moderaternas och Sverigedemokraternas politik leder till växande sociala klyftor, splittring och otrygghet. Det är när tron på framtiden går förlorad som gängen och våldet blir ett alternativ, skriver Peter Hultqvist (S) och Morgan Johansson (S). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BROTTSLIGHET. Socialdemokraterna vill se ett starkare samhälle med en bättre välfärd och snabbare integration, men också en kompromisslös kamp mot brottsligheten. Därför har vi inlett lanseringen av det största trygghetsprogrammet i modern tid med reformer för ett tryggare Sverige.

Droger på skolgården

Samhällskontraktet är Sveriges kitt. Vi finansierar vår välfärd gemensamt genom skatter och människor ställer upp på det eftersom de tycker att det är bättre att lösa problem tillsammans än var och en för sig. Men om människor inte känner sig trygga – oavsett om det är på arbetsmarknaden, på ålderns höst eller på gator, torg och i sitt eget bostadsområde – då hotas samhällskontraktet i grunden.

För vem kan känna tillit om man inte är trygg? Vart vänder du dig om du inte kan garantera dina barns säkerhet? Det är heller inte svårt att förstå att den som redan tvivlar på samhällets förmåga tappar tron när polisen inte kommer fram. När det skjuts och säljs droger på skolgården eller utanför livsmedelsbutiken.


LÄS MER: Vad är det ni mumlar om, Hultqvist och Johansson? 


Fler ska åtalas och dömas

Socialdemokraterna kommer aldrig att acceptera att otryggheten breder ut sig eller att människor upplever att rättsstaten inte längre är närvarande. Vi är fast beslutna att få bort knark, vapen och våld från våra gator och torg. De som begår brott ska dömas till kännbara straff och lyftas bort från gatorna. Vi har inlett en historisk satsning på polisen. Nu vill vi följa upp den med en förstärkning av hela rättskedjan, så att fler kan gripas, åtalas och dömas i tid.

De flesta partier ställer sig i dag bakom de satsningar på polisen som vi har påbörjat. Det finns också en bred uppslutning bakom de straffskärpningar som regeringen har genomfört under mandatperioden. Det är inte där den stora skiljelinjen i rättspolitiken går. Valet står i stället mellan oss som vill skapa ett starkare samhälle, och de som i stället förespråkar mer splittring. Deras väg är en farlig väg.


LÄS MER: Gängen ska knäckas och straffas hårdare 


Hindra en kriminell livsstil 

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill återgå till stora skattesänkningar som ger mest till höginkomsttagare och skulle innebära ett systemskifte för svensk välfärd och växande sociala klyftor. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna förespråkar dessutom otrygga anställningsformer och lägre löner för vissa som på sikt riskerar att få effekter för många fler på arbetsmarknaden.

Det är när tron på framtiden går förlorad, när spelet känns riggat och inget längre står på spel, som gängen och våldet blir ett alternativ. Det mest effektiva sättet att hindra unga människor från att välja en kriminell livsstil är därför alltid att erbjuda något bättre: en framtid, ett första jobb, möjlighet att flytta hemifrån.

Kriminella förebilder

Vi ska tidigt sätta in insatser för unga som riskerar att dras in i gängen. Många av de unga som i dag utför brotten och våldet har mindre syskon och andra barn runtomkring sig, barn som oftast har både tuffa förutsättningar hemma och svårt att hänga med i skolan. Sorgligt nog saknar de inte sällan andra förebilder än kriminella äldre.

Om dessa barn inte ska bli indragna i gängen är det upp till oss att visa dem en annan väg. Därför har vi socialdemokrater satt upp ett mål om att inga områden i Sverige ska vara särskilt utsatta. Det kräver hårt jobb och prioriteringar men vi kommer inte ge oss förrän alla bostadsområden blir tryggare, skolorna jämlika och det finns bra möjligheter för en aktiv fritid, utbildning, praktik och jobb oavsett var man bor i Sverige.

Det är en politik som bara har vinnare. För den med stora resurser vill nog helst inte behöva köpa nya gallergrindar och larm till huset. Då är det starka samhället ett mycket bättre skydd.


Av Peter Hultqvist

Försvarsminister (S)

Morgan Johansson

Justitie- och inrikesminister (S)