Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blir du rik snabbt i nya höger-Sverige

Den högerkonservativa regeringen bryr sig inte om unga svenskars möjlighet till ett gott och tryggt liv, skriver Emma Fastesson Lindgren.
Foto: Pressbild
Om ni inte redan har märkt det så hatar regeringen klimatet. De började mandatperioden med att avskaffa miljödepartementet och utsåg en liberal knähund till ansvarig minister, skriver Emma Fastesson Lindgren.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB TT NYHETSBYRÅN
Varje gång Ulf nämner visitationszoner och kameror bör du investera i ett säkerhetsbolag, skriver Emma Fastesson Lindgren.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är inte lätt att vara ung i det nya högerkonservativa Sverige. 

Men misströsta inte. 

Vi har tre enkla tips för hur man kan utnyttja situationen till sin fördel och ta sig in på bostadsmarknaden, skriver Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den högerkonservativa regeringen bryr sig inte om unga svenskars möjlighet till ett gott och tryggt liv. Det har blivit uppenbart under deras första månader vid makten. Inte nog med att de under en brinnande klimatkris väljer att öka utsläppen, de har inte heller någon plan för att fixa bostadskrisen. I Sverige bor cirka 200 000 unga ofrivilligt hemma.

Men trots bostadskris valde regeringen att i höstbudgeten slakta mängder med byggprojekt. I stället tvingas unga och studenter in på ockerhyra-marknaden. Slantarna som blir över förväntas läggas på ett sparkonto för att växa till en insats.

Men även sparande har den högerkonservativa regeringen gjort dyrare - skatten på ISK har mer än dubblats sedan Ulf Kristersson blev statsminister. Detta trots att Moderaterna sa att de inte skulle höja några skatter om de fick styra efter valet.

Att unga i dag måste sätta sin tro till börsen för att få någonstans att bo är ett samhälls- och marknadsmisslyckande.

För att kompensera måste man nu göra ännu bättre klipp på börsen. Ens placeringar bör justeras så att de ligger i linje med den högerkonservativa regeringens reformer. Frukta inte! För att lättare navigera i börsdjungeln har S-studenter tagit fram tre spartips utifrån Ulf och Jimmies politik.

Sälj allt klimatsmart - köp oljebolag

Om ni inte redan har märkt det så hatar regeringen klimatet. De började mandatperioden med att avskaffa miljödepartementet och utsåg en liberal knähund till ansvarig minister. Dessutom ska de ta bort reduktionsplikten och sänka skatten på fossila drivmedel. Tiden är inne för att investera i oljebolag.

Ett alternativ är amerikanska Exxon Mobile. Bolaget fick kännedom om deras verksamhets negativa klimatpåverkan redan 1957, men valde att mörka utredningen. Med andra ord en smart spelare under en högerkonservativ tid. Det kanadensiska oljebolaget Africa Energy är ett annat smart val, där har SD:s ekonomisk-politiska talesperson investerat.

Gör som skolministern - skaffa aktier i skolbolag

Sveriges befolkning, forskning och lärare vill få bort de obegränsade vinstutdelningarna i skolan. Varför? De har lett till bland annat glädjebetyg, skolsegregationen och skolkonkurser mitt i läsåret, till exempel Vittraskolan i Malmö. Det är dåligt för samhället, men utmärkt för din aktiebörs. 

I valet av skolkoncernsaktie kan det vara bra att ha koll på regeringens personliga kontakter. Skolministern har suttit i Tellusgruppens styrelse och arbetsmarknadsministern tillika Liberalernas partiledare har haft aktier i skolkoncernen Atvexa. I och med Liberalernas tajta kontakter kan det vara lukrativt för dig att satsa på samma bolag som regeringen.

Övervakningssamhället är här - investera i säkerhetsbolag

Varje gång Ulf nämner visitationszoner och kameror bör du investera i ett säkerhetsbolag. Med regeringens 1984-politik kommer det att behövas fler vakter och mer instrument. Att investera i säkerhetsbranschen är därför mycket intressant. Andra som varit inne på samma spår är arbetsmarknadsministern tillika Liberalernas partiledare. 

Nationell bostadspolitik

När en aktiesparar är det också viktigt att veta vilka branscher att sälja. SD och regeringen har verkligen klantat till det med Nato-processen och nu propagerar högt ansedda muslimska ledare till en bojkott av Sverige. Du bör därför sälja alla aktier av svenska konsumtionsföretag med marknadsintressen i den muslimska världen. Samtidigt har den högerkonservativa majoriteten fått andra produkter att trenda. Att investera i företag som fiskar ål eller producerar dunjackor för plusgrader kan vara intressant.

Med dessa börstips hoppas jag att fler kommer att kunna spara ihop till en första bostad. Bostadspriserna må vara på väg neråt men än behövs flera hundratusen i insats för att ens få ett lån. Och med lån kommer amorteringskrav. Något som Moderaterna lovade skulle pausas efter valet. Men men, Moderaterna ljög även om det. 

Att unga i dag måste sätta sin tro till börsen för att få någonstans att bo är ett samhälls- och marknadsmisslyckande. Bostaden är ingen tjänst eller en produkt, det är en rättighet. Regering och riksdag måste skärpa sig. Sverige behöver en nationell bostadspolitik med ett statligt byggbolag och subventioner för att bygga bort bostadsbristen på riktigt. 

Gärna en stigande aktiekurs, men först en rejäl bostad.


Av Emma Fastesson Lindgren

förbundsordförande S-studenter

Nicole, 30, från Akalla fick bostad - efter åtta år

Ur arkivet: Nicole Perez, 30, berättar om det efterlängtade förstahandskontraktet.