Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blir 2017 bättre än 2016

Annie Lööf (C)
Foto: /Ibl / /IBL
Foto: Nils Petter Nilsson

Jag och Centerpartiet är fast beslutna att göra det som står i vår makt för att Sverige nästa år väljer optimismen före populismen, skriver Annie Lööf.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

2016 blev ett händelserikt och på många sätt ett brutalt år. Terrorattacker i Bryssel, Nice och Berlin. Hus som smulas sönder och barn som gråter i krigets Syrien och Irak. Storpolitiska händelser likt Brexit och valet av Donald Trump som kommer få långtgående konsekvenser på hela vårt samhälle.

Även här hemma har det varit ett händelserikt år i politiken. En majoritet i riksdagen har beslutat att införa en flyktingpolitik på EU:s miniminivå som förhindrar människor att söka asyl och splittrar barnfamiljer. Samtidigt har oroligheterna inom våra egna gränser fortsatt, med bilbränder och våld mot blåljuspersonal i utsatta förorter.


LÄS MER: Pseudodebatt om "vinster i välfärden"


Det samförstånd och samarbete som tidigare präglade det politiska klimatet har fått stark konkurrens av polarisering och populism. Oförutsägbarhet och osäkerhet har gjort människor oroliga och otrygga. Liberala krafter, oavsett land, måste med handlingskraft och ledarskap vara populismens motpol.

För allt är inte mörker. Centerpartiets och alliansens initiativ om att hindra fler orimliga utvisningar av arbetskraftsinvandrare har vunnit stöd i riksdagen, precis som vårt förslag att Sverige ska ta emot fler kvotflyktingar. Vi har också fått igenom en utvidgning av rutavdraget och inkluderat nyanlända i YA-jobben. Steg för steg visar Centerpartiet hur vi kan skapa en bättre integration.

I klimatfrågan har regeringspartierna nu ställt sig bakom huvudlinjerna i alliansens energiöverenskommelse och det finns därmed en möjlighet för mer förnybar energi i Sverige. Vi har dessutom lyckats pressa regeringen till att backa om solskatten. Steg för steg visar Centerpartiet hur vi kan skapa en klimatpolitik som kännetecknas av resultat och effektivitet.


LÄS MER: Den liberala eran är över, för denna gång


2017 står för dörren. Jag och Centerpartiet är fast beslutna att göra det som står i vår makt för att Sverige nästa år väljer optimismen före populismen. Vi vill att Sverige ska gå i en grönare och mer företagsam riktning, där människor kan känna trygghet och framtidstro – var de än bor. 2016 visade det riskabla med förutsägelser och utsagor. Som politisk ledare bör jag inte försöka förutsäga vad som väntar nästa år. Jag vill i stället tydligt deklarera vilken riktning jag och Centerpartiet ser som önskvärd för Sverige och vår omvärld det kommande året.


1. Att regeringen förstår vad grön skatteväxling innebär och sänker skatten för Sveriges jobbskapare, i stället för att lägga 30 miljarder i skattehöjningar på jobb och företagande.

2. Att Ilmar Reepalus förslag om att begränsa valfriheten för hundratusentals elever, föräldrar, patienter, äldre och anhöriga kastas där det hör hemma – i papperskorgen.

3. Att förnuftiga och liberala krafter väljer optimism före populism och nationalism, och vinner mark i kommande val i Tyskland, Frankrike och Holland. Det är det ledarskap som krävs i dagens Europa.

4. Att regeringen inser det ovärdiga i att hårt arbetande människor utvisas för att de tjänar någon hundralapp för lite – och stoppar de orimliga utvisningarna av arbetskraftsinvandrare.

5. Att regeringen ger polisen verkliga förutsättningar att bekämpa våld och otrygghet. Det måste finnas kraft och resurser att vid behov kunna sätta hårt mot hårt.


Centerpartiet är obotliga optimister. Vi tror att nästa år blir bättre än det gångna. Men vi inbillar oss inte att det sker av sig självt. Vi måste alla ständigt rulla upp ärmarna en liten bit till.

Förändringar ska växa fram underifrån, inte tvingas på ovanifrån. Om fler människor får möjlighet att bestämma mer över sin vardag, om besluten tas nära dem som påverkas, då är vi övertygade att de kommer använda den friheten till att skapa ett bättre Sverige. Det är det vi kallar närodlad politik.

Min roll som en liberal politisk ledare är att skapa förutsättningar för ett sådant samhälle. Då krävs det att Sverige väljer en annan väg. Då krävs det att framtiden kännetecknas av ansvarstagande, handlingskraft och ett nytt ledarskap för Sverige.


Annie Lööf (C), partiledare