Babianhane på Skansen.
Babianhane på Skansen.

Så behagar du din babianhane

Publicerad
Uppdaterad
Att mannen är ett djur är vid det här laget ingen nyhet. Men hur ska han skötas?
Skansen-profilen JONAS WAHLSTRÖM har stor erfarenhet av djur och ger dig råd.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Var glad att du inte har rätt, Riks - Roksdrottningen! Om vi män nu vore djur, som du påstår, då kunde vi väl förslagsvis få vara babianhanar. Då skulle vi verkligen bete oss som djur. Ta till exempel min ledarbabianhane Niel, 20 år gammal, bred över axlarna och knallröd i baken med långa sylvassa sablar till huggtänder. Med dessa maktens attribut upprätthåller han herraväldet i familjen. Han får alltid äta allt godis först, före alla fruar och barn. Han har sex fruar, som han aldrig släpper utom synhåll. Han både tillåter och utövar barnaga. Det är han som slår, både fruar och ungar. Han överser till och med med incest. Och ställer du inte upp på sex 15 gånger om dagen får du dig en omgång direkt. Babianmännen i radhuset bredvid försöker ständigt sno till sig ett litet nyp av hans kvinnor. Står du då inte högst i rang lånar han gärna ut dig en stund. Du kommer att föda 10-15 ungar i ditt liv. En ständig tvåa efter honom är favorithustrun. De andra damerna är ständigt eftersatta, underordnade. Du kan aldrig klaga hos polisen eller socialstyrelsen eller babiankvinnoorganisationen. Den enda myndighet som borde ta hand om dig är den nya djurskyddsmyndigheten. Men deras stöd kan du glömma för de bryr sig (just nu) bara om krokodiler. Så här skulle du ha haft det om vi män vore djuret babian. Kanske vår mänskliga verklighet inte är så djurisk som du påstår?

JONAS WAHLSTRÖM

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag