Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så banade S väg för islamisternas skolor

Römosseskolan i Göteborg.
Foto: JULIA PERSSON
Islamologen Sameh Egyptson är aktuell med boken ”Erövringen” om Muslimska brödraskapets verksamhet i Sverige.

Det är dags att Socialdemokraterna erkänner sina misstag, stoppar sitt stöd till islamister och stänger de skattefinansierade islamiska skolorna. 

Det är ert ansvar – ni gjorde samhället en björntjänst, skriver forskaren Sameh Egyptson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vid en riksdagsdebatt (13/11) tog statsminister Stefan Löfvén upp att Socialdemokraternas ambition är att förbjuda religiösa skolor helt. De socialdemokratiska ministrarna Mikael Damberg och Morgan Johansson skrev också i DN Debatt (9/11) att ”den svenska skolan måste vara en plats där våra demokratiska värderingar värnas och extremistiska ideologier bekämpas.” Detta uttalande välkomnar jag, men samtidigt är jag rädd att det endast handlar om politisk propaganda för att tillfredsställa opinionen. 

Fortfarande ser man nämligen att Römosseskolan, som drivs av islamisten Abdirizak Waberi, får fortsätta sin verksamhet trots att den bedrivit könsseparerad undervisning i 22 år. Den tillåts till och med att växa och ta över ny verksamhet.

Intressanta fynd i arkivet

Läget i dag påminner mig om 1998. Då uttalade sig dåvarande statsminister Göran Persson negativt om friskolor till SvD, men verkligheten stämde inte med hans uttalande. I mitt forskningsmaterial finner jag nämligen att den socialdemokratiska sidoorganisationen Broderskapsrörelsen, samtidigt via sina politiska representanter, hjälpte till att etablera islamiska skolor. 

I Arbetarrörelsens arkiv finner man ett exempel i samtalsnoteringar från ett lunchmöte den 26 augusti 1998, som skedde mellan Sveriges muslimska råd och Broderskapsrörelsens representanter. 

I samtalsnotering från mötet 1998: ”Islamiska förbundet har beslutat överta en skola”.
Foto: Arbetarrörelsens arkiv

Vid mötet närvarade Mahmoud Aldebe, dåvarande ordförande för Sveriges Muslimska Råd och Ahmed Ghanem, dåvarande ordförande för Islamiska förbundet i Sverige. Den förstnämnde är känd för att i ett öppet brev 2006 ha krävt särlagstiftning. Den sistnämnde var då anställd vid det socialdemokratiska högkvarteret på Sveavägen och i dag är han vd och imam vid Göteborgs moské. 

Skola skulle tas över

Sveriges muslimska råd hotade att avsluta samarbetet med Socialdemokraterna om partiet fortsatte att vara kritiskt mot friskolor. I samtalsnoteringarna står det: ”SMR har blivit säkrare på vad man vill. Internt finns det relativt sett mer kritik mot samarbete med socialdemokratin än med kristna.”

Broderskapsrörelsen redogör i samma samtalsnotering för hur viktigt Sveriges muslimska råds stöd är i valkampanjen och avgörande beslut för etableringen av Römosseskolan togs. I samtalsnoteringar står det:

Det svenska samhället utmålas som ”en rutten miljö”

”Frågan om den muslimska skolan i Göteborg kommer upp. Efter diskussioner har Islamiska förbundet beslutat överta en skola, med stöd ifrån Skolverket. Kommunen fattar beslut om skolpeng den 23/9. Håkan Linnarsson, styrelseledamot i Broderskap är bland beslutfattarna och är kontaktad.”

En gren av Muslimska brödraskapet

Islamiska förbundet i Sverige och Socialdemokraterna står ideologiskt långt ifrån varandra. Förbundet är medlem i det europeiska nätverket FIOE (Federation of Islamic Organizations in Europe), som beskrivs på Muslimska Brödraskapets officiella hemsida som den europiska grenen av brödraskapet. Muslimska Brödraskapet står på terrorlistan i flera länder och det svenska Islamiska förbundet har terrorlistats av Förenade arabemiraten. Nyligen har tex den österrikiske inrikesministern Karl Nehammer beskrivit Muslimska Brödraskapets organisationer som ”grogrunden för terrorism”. På förbundets webbsida i Sverige beskrivs islam enligt Muslimska Brödraskapets teologi som en totalitär ideologi, med oförändrade värderingar som innehåller juridiska regler enligt Sharia

Rapport om flickors sexualitet 

Skolinspektionen litar på det som skolledningarna för Islamiska skolor skriver i sina officiella rapporter till myndigheterna. I Sverige muslimska råds interna rapporter, oftast på arabiska, låter det dock helt annorlunda.

I en rapport från 2001 beskriver man islamiska skolor som räddningen från det svenska samhället, som utmålas som ”en rutten miljö” och ”Idag finner vi att det inte finns någon svensk tjej som vill vara oskuld, och det är viktigt bland kompisar att flickan ska vara sexuellt aktiv. Det noteras att abortfrekvensen bland svenska tjejer är mycket hög, och att detta har spridit sig till utländska tjejer som i hemlighet har sex, och sedan utför de hymenersättningar utan deras familjers vetskap med hjälp av svenska läkare och socialarbetare, av rädsla för deras familjers dödliga reaktion om de vet om det.”

Rapporten från 2001.

Religiös indoktrinering är centralt för skolornas mål. Enligt statistiken hade Römosseskolan år 2019 endast 39,3% lärare med lärarlegitimation (genomsnittet i Sverige är 70,1%). Man kan undra vilka yrkesfärdigheter övrig personal har? Hur ska elever som går i dessa skolor lära sig att värna ”våra demokratiska värderingar” som de socialdemokratiska ministrarna talar om? De växer upp med islamism, en extremistisk ideologi, som ideal.

S måste erkänna sina misstag

Det har gått över 22 år sedan samtalsnoteringarna från lunchmötet den 26 augusti 1998, skrevs och vars konsekvens blev en etablering av islamiska skolor i Göteborg och andra städer. Vi ser dock samma mönster fortfarande. Socialdemokratiska politiker talar till allmänheten med ett budskap, men i verkligheten sker något annat.

Det är dags att Socialdemokraterna erkänner sina misstag, stoppar sitt stöd till islamister och stänger de kommunalt finansierade islamiska skolorna. Det är Socialdemokraternas ansvar att ta itu med den björntjänst som de har gjort det svenska samhället. Är man på riktigt intresserad av att förhindra, och inte gynna, framväxten av parallella samhällen bör man arbeta förebyggande och erbjuda alla svenska barn en skola där ”våra demokratiska värderingar” genomsyrar verksamheten.

Det är dags att gå från ord till handling, socialdemokrater.


Av Sameh Egyptson

Islamolog och doktorand i interreligiösa relationer vid Lunds universitet

Aktuell med boken ”Erövringen” som bland annat tar upp Muslimska brödraskapets verksamhet i Sverige