Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så använder S barn för sin bidragspopulism

Låt er inte luras av välfärdspaketet eller andra kommunala allmosor som ”gratis” simskola, skriver Martin Eriksson.
Martin Eriksson sitter i styrelsen för Moderata studenter Uppsala.

Att använda barn, den kanske mest oskyldiga och sårbara gruppen i samhället, som lockbete för att slå in socialistiska budskap är inget annat än renodlad populism, skriver Martin Eriksson, Moderata studenter Uppsala.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. De socialistiska partierna är väldigt måna om att förklara för oss väljare vad socialism betyder. Socialismen innebär godhet, kärlek och givmildhet. Ofta gestaltas detta genom bidragspolitiken. En vanlig taktik för socialisterna är att stoltsera med den så kallade givmildheten. Ett exempel på detta är Socialdemokraterna i Uppsala, som nyligen presenterade sitt budgetförslag kallat ”välfärdspaketet”. I detta paket ingår exempelvis gratis simundervisning för barn, kostnadsfria barnaktiviteter samt ökat fritidsstöd för barn. Hur fel ute kan Socialdemokraterna vara? 

Ja, kan ett parti verkligen göra fel om de delar ut gratis simlektioner åt barn? Det är svårt att kritisera deras förslag utan att bli anklagad att motsätta sig att barn med behov av simundervisning får tillgång till simundervisning – men det måste göras. Problemet med Socialdemokraternas tankesätt är att det förenklar hur socioekonomi fungerar. 

Arbeta och betala själv i stället

Simundervisning för barn är något positivt som ingen vettig människa motsätter sig. Men vill man hitta grundorsaken till behovet av kommunala allmosor är det är inte så enkelt som att låta staten ge ut allt man kräver gratis. Att barnfamiljer ska behöva knacka på statens dörr och be om pengar varje gång det krisar i plånboken är ett förödande sätt att bygga ett fungerande samhälle. De fungerande åtgärderna är grundade i hur vi reglerar vårt ekonomiska system. 

Vi måste i stället satsa på att skapa en starkare ekonomi för dessa barnfamiljer. Om vi slutar att i så hög utsträckning beskatta familjernas arbete kan de få råd att köpa sina egna simlektioner. Kanske av ännu högre kvalitet än de kommunala. Genom självförsörjning, utan att vara beroende av kommunens hjälp. Att barnfamiljer får extra pengar i fickorna görs inte bäst genom ökat fritidsstöd, kostnadsfria aktiviteter eller gratis simundervisning. Det görs bäst genom inkomster från arbete. 

Riktig givmildhet hade varit att lära barnfamiljerna att fiska, i stället för att ge dem enstaka fiskbidrag för dagen.

Vi måste slopa det ineffektiva användandet av skattemedel som går till en politik som inte uppfyller sitt så kallade givmilda ändamål. De flesta av oss vet vad som händer med ekonomin i länder där socialism slår igenom. Händer det i Sverige kommer det inte finnas nog med pengar att beskatta och därmed inte heller några gratis simlektioner att locka väljare med.

”Ge en man en fisk och han är mätt för dagen. Lär en man att fiska och han är mätt för livet.”

Att använda barn, den kanske mest oskyldiga och sårbara gruppen i samhället, som lockbete för att slå in socialistiska budskap är inget annat än renodlad populism. I exemplet om gratis simundervisning är denna populism inriktad på att skapa ett falskt sken av givmildhet. Denna sorts populism kan lämpligen kallas ”bidragspopulism”. Det är inte synonymt med givmildhet. Riktig givmildhet hade varit att lära barnfamiljerna att fiska, i stället för att ge dem enstaka fiskbidrag för dagen. 

Höginkomsttagare får också bidraget

Partiet kapitaliserar på väljarnas känslomässiga vilja att stödja politik som utgör sig för att hjälpa de utsatta. Men politiken når inte ut specifikt till de mest utsatta. Höginkomsttagare, låginkomsttagare och alla däremellan får exakt samma skattefinansierade gåvor som de fattigaste. Tanken med denna politik är inte att hjälpa de mest utsatta. Tanken är att visa för den svenska befolkningen hur givmilda politikerna i Socialdemokraterna är. Men låt er inte luras av välfärdspaketet eller andra kommunala allmosor. Denna politik stärker inte barnfamiljen. Bidragspopulism är inte givmildhet. 

 

Av Martin Eriksson

Styrelseledamot för Moderata studenter Uppsala