Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S vill ”utvisa fler” – det klingar oerhört falskt

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.Foto: SD
Adam Marttinen är rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.Foto: SD

Socialdemokraterna har styrt detta land med systematisk slapphet och lagt grunden för den ökade otryggheten.

Nu vill de signalera ett uppvaknande. Börja då med att ta ansvar och be det svenska folket om ursäkt för att ni gång på gång sopat problemen under mattan, skriver Jimmie Åkesson och Adam Marttinen (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I Expressen (21/5) hävdar ledande socialdemokrater att: ”Vi socialdemokrater bedriver en kompromisslös kamp mot brottsligheten. Samtidigt som vi månar om ett tryggt och säkert samhälle för alla, som ger skydd och upprättelse för brottsoffer.” Som en följd av denna ”kompromisslösa kamp” tillsätts nu en utredning med utgångspunkten att fler ska kunna utvisas på grund av brott, ett förbättrat skydd mot utvisning av brottsoffer och bättre möjligheter att neka och återkalla uppehållstillstånd med anledning av brott. 

S verkliga politik är raka motsatsen

Så ser det enligt Socialdemokraterna ut på pappret, men verkligheten säger något annat.

S har sagt blankt nej till varje förslag vi sverigedemokrater har lagt fram, ämnade att med precision slå till hårt och brett mot brottsligheten.

S har haft som arbetsmodell att negligera och osynliggöra brottsoffer. Varje tendens till upprättelse har motarbetats.

S har via nedsättande uttryck, avhumaniserat de som fört fram politiska förslag som säger: begår du som utlänning grova brott i Sverige, då har du förbrukat din rätt att vistas i landet.

S har haft som arbetsmodell att negligera och osynliggöra brottsoffer, skriver SD-topparna.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

SD-förslagen som S avfärdat

Vi Sverigedemokrater har i riksdagen, lagt fram mängder av skarpa förslag som skulle slå hårt mot kriminella element samtidigt som värnandet av brottsoffret stärks. Några exempel på dessa är:

Det bör vara obligatoriskt att alltid pröva frågan om utvisning när en icke-medborgare begått ett brott i Sverige där fängelse är straffminimum. 

Har en icke-medborgare begått ett grövre brott ska utvisning alltid ske. Om det av någon anledning är direkt omöjligt att utvisa personen ska denne placeras i förvar till dess att han eller hon självmant väljer att lämna landet och därmed undgå vidare frihetsberövning.

I dag har vi ett system där brottsoffren förväntas driva in skadestånd från förövarna med hjälp av försäkringsbolag eller Kronofogden. Detta är en oacceptabel ordning. Vi vill att staten omedelbart betalar ut det utdömda skadeståndet till brottsoffret och därefter ansvarar för att kräva in beloppet från gärningsmannen

Socialdemokraterna har avfärdat och kämpat emot. Samtidigt är det väl någonstans bra att de till slut verkar ha lyssnat in våra förslag. Vi välkomnar all rörelse mot en politik som bygger på sans och balans. Problemet är att ett parti som åstadkommit så mycket skada, på så kort tid, har en trovärdighet som är lika med noll. 

Stannar kvar och begår nya brott

Socialdemokraterna har styrt detta land med systematisk slapphet och lagt grunden för ökad otrygghet, splittring och rädsla. Utlänningar som uppenbart ska förvisas från landet finns fortfarande kvar, driver omkring och begår nya brott. Nonchalansen inför frågor kopplade till utvisningar av utlänningar, värnet av brottsoffret och andra trygghetsrelaterade frågeställningar, är häpnadsväckande. 

Nu vill de signalera ett uppvaknande. Börja då med att ta ansvar och be det svenska folket om ursäkt för att ni gång på gång sopat problemen under mattan. Visa att ni som parti är förmögna, att utöva åtminstone något som kan liknas vid självrannsakan och att ni verkligen kommit till insikt. Först då kan er omvändelse och era ord om ökad trygghet tas på allvar.

 

Av Jimmie Åkesson (SD)

Partiledare 

Adam Marttinen (SD)

Rättspolitisk talesperson