Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S väljer gratis busskort framför flyktingars liv

Efter Morgan Johanssons tweet är det tydligt att migrationsåtDet handlar inte om svåra, oundvikliga beslut för att Sverige ska kunna bibehålla en rimlig nivå av välfärd.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Foto: LUF

I sin iver att klamra sig fast vid makten har Morgan Johansson och Socialdemokraterna glömt vad som är viktigt.

Att prioritera sommarlovskort framför flyktingars liv är fullständigt förkastligt, skriver Luf:s Joar Forssell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MIGRATION. I sommar kommer skolungdomar i Skåne kunna åka kollektivtrafik gratis. Migrationsminister Morgan Johansson hävdade under måndagen på Twitter att subventionen möjliggjorts av åtstramningar i migrationspolitiken. Han menade dessutom att beslutet var modigt och ansvarsfullt. Att regeringen stängt gränsen och försvårat situationen för människor på flykt samtidigt som de strösslat bidrag över sina väljargrupper är knappast modigt eller svårt – det är fegt och enkelt. Att i stället våga prioritera de människor med störst behov vore modigt, om än lite svårare.

Johannson bekände färg på Twitter

Diskussionen på Twitter var mellan Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Sjöstedt hyllade samarbetet som ledde fram till beslutet om gratis sommarlovskort. Johansson var då snabb med att tillrättavisa Sjöstedt med en påminnelse om att de migrationspolitiska åtstramningar som V har varit emot var det som finansierade beslutet. 

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/998636998616322049

Det är häpnadsväckande hur Johansson ställer flyktingars liv mot sommarlovskort i skånetrafiken. Många tror nog att Socialdemokraterna fortfarande står för solidaritet med de mest behövande. Det gör de inte. Det är mer och mer uppenbart att de övergivit sina ideal och i stället nu går den enklare, populistiska vägen.

Falskt hot om "systemkollaps"

Förra året sökte 27 000 personer asyl i Sverige, det är ungefär samma antal som kom till Sverige varje år mellan 2000 och 2011. När samma socialdemokrater som för bara några år sedan talade om att "inte bygga murar" vill återgå till nivån som rådde innan toppåret 2015 så ljuger de. Migrationsminister Fritzon (S) har till exempel förespråkat en nivå på 14 000 personer, det är alltså mycket lägre än den nivå vi befunnit oss på de senaste två decennierna och en minskning med över 90 procent jämfört med 2015. Den nya strama migrationspolitiken har Socialdemokraterna motiverat med att svensk välfärd står inför en "systemkollaps". Morgan Johanssons Twitterbråk med Jonas Sjöstedt gör det smärtsamt tydligt att så inte är fallet. 

De ställer flyktingars liv och rätt till skydd mot ökade offentliga satsningar långt utanför välfärdens kärnuppgifter.

För nu har S äntligen själva tagit bladet från munnen och meddelat vad det egentligen handlar om. Det handlar inte om svåra, oundvikliga beslut för att Sverige ska kunna bibehålla en rimlig nivå av välfärd. Det handlar om att de prioriterar välmående grupper i Sverige över flyktingar. De ställer flyktingars liv och rätt till skydd mot ökade offentliga satsningar långt utanför välfärdens kärnuppgifter. Att Morgan Johansson sedan har mage att påstå att deras nya migrationspolitik var ett svårt val är rentav kränkande. 

Följer opinionen i stället för idealen

Det svåra valet för Socialdemokraterna vore att stå för sina ideal om solidaritet med de mest utsatta och axla ett politiskt ledarskap i stället för att bara följa opinionen. I stället väljer de att sätta sommarlovskort framför solidaritet och människoliv. Kanske är det inte så konstigt. Socialdemokraterna har de senaste åren rasat i opinionen och tappat många kärnväljare till Sverigedemokraterna. 

Att prioritera sommarlovskort framför flyktingars liv är fullständigt förkastligt. I sin iver att klamra sig fast vid makten har Morgan Johansson och Socialdemokraterna glömt vad som är viktigt. De har blivit så bekväma i Rosenbads korridorer att de valt att ignorera den ofrihet och det förtryck som miljontals människor flyr ifrån. 

S slår sig gärna för bröstet över att de i 100 år varit med och byggt en fri demokrati här i Sverige. Men de har också skapat en stat som hellre utvisar människor till krig än tar solidariskt ansvar för grundläggande mänskliga rättigheter.


Av Joar Forssell

Förbundsordförande Liberala Ungdomsförbundet