Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S vägrar se sitt eget ansvar för gängvåldet

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad.Foto: Peter Knutson
Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.Foto: PETER KNUTSON

Karin Wanngård (S) försöker göra frågorna om otryggheten och den alarmerande brottsutvecklingen till en personfråga. 

Istället borde hon som kommunpolitiker uppvakta sin statsminister och kräva åtgärder, skriver finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Under hela den förra socialdemokratiska mandatperioden i Stockholms stad krävde jag och andra partier i Stockholms stadshus nationella verktyg och åtgärder för att stävja otrygghet och kriminalitet. Bland annat drev vi på för ökad användning av trygghetskameror och fler ordningsvakter. Larm efter larm från medborgare och företagare vittnade om en utveckling som behövde stoppas. Karin Wanngård (S) satt passiv. 

Vi efterlyste att Socialdemokraterna i stadshuset skulle klargöra läget och beskriva verkligheten för sin statsminister och kräva att regeringen tog otryggheten på allvar. Karin Wanngård var passiv.

Dyster utveckling under Löfvens år

Det som hänt de senaste fem åren är att vi sett en negativ spiral av brottsutveckling och ökning av otrygghet som saknar motstycke i vårt land: sprängningar, skjutningar, personrån mot unga, inbrott, sexualbrott – listan är dessvärre lång. Det är denna verklighet som S fortsätter att negligera, trots att regeringen har verktygslådan i sin hand. 

Självklart vet Wanngård att ett borgarråd inte anställer eller avskedar människor i stadens förvaltningar.

Situationen för sju år sedan i Järva, som Karin Wanngård hänvisar till, var i fokus för mig som socialborgarråd och för dåvarande Alliansen. Självklart vet Karin Wanngård att ett borgarråd inte anställer eller avskedar människor i stadens förvaltningar, hennes förgrovade argument syftar enbart till att styra på person och bort från sakfrågan och Socialdemokraternas ansvar.

Jobbsatsning i Järva

Under dåvarande mandatperioder etablerades tre av stadens sju Jobbtorg i Järva, enbart under år 2008. Mellan år 2010 och år 2012 satsade vi runt 360 miljoner på Jobbtorg. Under åren 2008-2012 fick tusentals ungdomar i Järva möjligheter till sommarjobb genom olika satsningar. Vi förstärkte individ- och familjeomsorgen, förskolan och gjorde skilda insatser för barn och unga.  

Otryggheten minskade vid varje mätningstillfälle under Alliansens tid. Men år 2017, under Socialdemokraternas styre, bröts den positiva utvecklingen och ersattes av en negativ.

Trygghet är vår prioriterade fråga

I budgeten för år 2020 gör den grönblå majoriteten satsningar på sociala insatsgrupper, avhopparverksamhet, trygghetskontor, ordningsvakter och arbete mot hedersförtryck. Tryggheten är vår prioriterade fråga och det kommer stockholmarna att märka, men vi behöver nationella åtgärder.

Så, vad gör Karin Wanngård och Socialdemokraterna i dag? Sverige och Stockholm behöver handlingskraft och ansvarstagande. 

Anna König Jerlmyr (M) 

Finansborgarråd i Stockholms stad