Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-toppen som vägrar lyssna på forskning

Caspian Rehbinder är ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro.
Annelie Karlsson, gruppledare för S i riksdagen.Foto: Patrik Österberg/TT

I min verklighet bör man lyssna på forskning och utredningar och undvika politik som ger högre arbetslöshet.

Tyvärr verkar Annelie Karlsson (S) vara alltför fast i en bild av elaka högerspöken för att se faran med höjd a-kassa, skriver Timbros Caspian Rehbinder i en slutreplik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Höjd a-kassa skulle innebära högre arbetslöshet, vilket jag påpekade i en debattartikel i Expressen (6/5). Det gillar inte Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson som skriver att det är verklighetsfrånvänt att återge forskning.

Karlsson beskriver resultaten av dussintals vetenskapliga studier om a-kassans effekt på arbetslösheten som en ”matematisk modell” som inte fungerar i ”den riktiga verkligheten”. Det är en raljant och okunnig inställning. 

De studier jag hänvisar till går empiriskt igenom hur arbetslösheten påverkas av ändrad nivå i arbetslöshetsersättningen. De tittar på olika länder, olika förändringar, olika tidsperioder och använder olika metoder. Ändå är resultaten i princip unisona: högre ersättningsgrad leder till högre arbetslöshet. 

15 000 fler arbetslösa

Även riksdagens utredningstjänst har – med försiktiga antaganden – beräknat att om den tillfälliga höjningen görs permanent kommer arbetslösheten öka med 15 000 personer. 

Som gruppledare i riksdagen bör man ta sådana siffror på allvar. Det är som om alla löntagare i hela Trelleborg eller Karlskoga förlorade jobbet.

Tyvärr verkar Annelie Karlsson vara för fast i en bild av elaka högerspöken för att ta hotet på allvar. I stället för att bekymra sig för tusentals förlorade jobb, tror hon att jag ser arbetslösa som ”lata”.

Det handlar inte om lathet

Självklart är arbetslösa inte lata, utan har en stark pliktkänsla. Människor som drabbats hårt och förlorat sitt jobb på grund av en global pandemi vill göra rätt för sig. De vill arbeta och bidra snarare än att leva på a-kassa. Ingen bestämmer sig för att vara arbetslös lite längre bara för att det är kul.

Just därför är det så viktigt att politiken hjälper människor att få ett jobb. Just därför är det så viktigt att inte driva politik som skulle öka arbetslösheten.

Anneli Karlsson avslutar sin text med att säga att ”vi verkar leva i så olika verkligheter”. 

Dålig politik i kristider

I min verklighet bör man lyssna på forskning och utredningar. I min verklighet bör man undvika politik som ger högre arbetslöshet – särskilt i kristid. I min verklighet ska politiken underlätta för människor att göra rätt för sig – det hjälper både de arbetslösa och den ekonomiska återhämtningen.

Om Socialdemokraterna inte känner igen sig i den verkligheten riskerar det att bli kännbart för långt mer än 15 000 personer.

 

Av Caspian Rehbinder

Arbetsmarknadsansvarig, Timbro

Annika Sundén, analysdirektören Annika Sundén kommenterar de nya arbetslöshetssiffrorna: "Allvarligt läge på arbetsmarknaden".