I dag berättade Ulf Kristersson att han kandiderar till partiledareposten för Moderaterna. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTI dag berättade Ulf Kristersson att han kandiderar till partiledareposten för Moderaterna. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
I dag berättade Ulf Kristersson att han kandiderar till partiledareposten för Moderaterna. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen Foto: MELI PETERSSON ELLAFIAnders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Mikael Damberg, närings- och innovationsminister Foto: ERIK SIMANDER/TTMikael Damberg, närings- och innovationsminister Foto: ERIK SIMANDER/TT
Mikael Damberg, närings- och innovationsminister Foto: ERIK SIMANDER/TT

S-topparna: Därför saknar vi Nya Moderaterna

Publicerad

Ulf Kristerssons eventuella intåg som partiledare innebär också att de sista av de Nya Moderaterna tågar ut. 

Förhoppningsvis kommer andra krafter inom högern bära vidare idéerna om mittensamarbete,  skriver Anders Ygeman och Mikael Damberg (S).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Idag bekräftade Ulf Kristersson att han vill leda Moderaterna. 

Hans huvudkonkurrent om posten, Elisabeth Svantesson, meddelar samtidigt sitt stöd. Allting tyder därför på att det blir Kristersson som kommer leda Moderaterna. Detta innebär att beskedet om SD-samarbete i regeringsfrågan ligger fast. Det innebär också att de sista av de Nya Moderaterna tågar ut.

För 13 år sedan skapade de fyra borgerliga partierna alliansen. Det hade aldrig varit möjligt utan att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg dessförinnan stöpt om Moderaterna till Nya Moderaterna – ett liberalt mittenparti. Politiken justerades och tydliga gränser för vad en framtida borgerlig regering skulle komma att genomföra kommunicerades. Detta möjliggjorde för alliansen att framstå som regeringsdugliga, men skapade interna slitningar.

I samband med att hon avgick sa Anna Kinberg Batra: 

– Att jag avgår innebär inte att Moderaternas problem är lösta. 

Många bedömare ger henne rätt i detta. För Moderaternas problem sammanfattas inte i Kinberg Batras ledarskap. Problemen är mer grundläggande än så och handlar om ett antal politiska positionsförskjutningar åt höger. Tidigare principer för att bevara partiets trovärdighet som regeringsbildare och mittensträvan i svensk politik överges på löpande band.

 

LÄS MER – Reinfeldts talskrivare: Populismen är problemet 

 

Det första och viktigaste handlar naturligtvis om samarbete med Sverigedemokraterna. 

För Reinfeldts nya moderater var ett nej till SD en principfråga (inte en maktpolitisk fråga). Sverigedemokraterna sågs som ett rasistiskt och icke regeringsdugligt parti. Men Ulf Kristersson håller i stället fast vid den otydlighet som präglade Kinberg Batras besked om SD-samarbete. Han stänger inte dörren för att göra sig beroende av ett rasistiskt parti i regeringsfrågan. Det skapar en avgrundsdjup spricka till Centerpartiet och Liberalerna i frågan om hur Sverige ska regeras i ett oklart parlamentariskt läge.

Lika tydlig som Reinfeldt var i sitt motstånd till SD-samarbete, lika tydlig var Anders Borg med att argumentera för ordning och reda i statens budgetprocess. Här finns den andra positionsförskjutningen. De nya moderaterna insåg att det är lätt att hitta riksdagsmajoriteter för att göra av med pengar, men betydligt svårare att hitta majoriteter för att finansiera dessa. 

Därför var en sammanhållen budgetprocess så viktig. Att Kristersson lett Alliansen i att använda misstroendehot mot enskilda ministrar för att bryta upp budgetprocessen är ett tydligt avsteg från Borgs linje.

 

LÄS MER – Sven Otto Littorin: Den som vill peta Kinberg Batra ska inte leda M 

 

Med den praxis Moderaterna nu etablerar skulle varje borgerlig minister som i framtiden föreslog vissa skattesänkningar eller försämringar av a-kassan riskera att bli avsatt. Den insikten lär landa förr eller senare också hos Kristerssons moderater.

Den tredje principiella positionsförskjutningen handlar om arbetsmarknaden. Det var ett strategiskt vägval när Reinfeldt valde att inte attackera lönebildningen i den svenska modellen. Nya Moderaterna förstod att det inte går att attrahera breda väljargrupper om man så tydligt tar konflikt med LO, TCO och SACO:s medlemmar. 

Moderaterna har tydligt bytt hållning i och med förslagen om första jobbet-anställning och inträdesjobb med sänkta löner. Att riksdagen föreslås inkräkta på arbetsmarknadens parters ansvar för löner är en attack mot den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Förhoppningsvis kommer andra krafter inom högern bära vidare idéerna om mittensamarbete, respekt för den svenska arbetsmarknadsmodellen och avståndstagande från rasism och främlingsfientlighet.

För när Nya Moderaterna nu tågar ut och Kristersson tar vid uppstår ett borgerligt vakuum i mitten av svensk politik. Vad som händer med detta tomrum avgör om Sverige får en handlingskraftig regering eller kaosartat blockpolitik efter nästa val.

 

Mikael Damberg 

Närings- och innovationsminister

Anders Ygeman

Gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag