Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S står bakom rånet av våra pensionärer

Pensionsbolaget Allras vd Alexander Ernstberger sitter häktad, misstänkt för trolöshet mot huvudman.
Jonas Sjöstedt är partiledare för Vänsterpartiet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Alexander Ernstberger köpte Sveriges dyraste hus – en 50-miljonersvilla på Lidingö.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det svenska pensionssystemet ger inte de goda pensioner det borde ge. Kvinnor är särskilt drabbade, skriver Jonas Sjöstedt.
Foto: SHUTTERSTOCK

Pensionssystemet ska ge trygg försörjning till de äldre – inte vinster till skojarbolag. 

Hur kan S stå bakom detta misslyckande? skriver Jonas Sjöstedt (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Till slut blev kritiken för stor och regeringen drog tillbaka utnämningen av Thomas Bodström till landshövding i Stockholm. Det var en utnämning som var olämplig redan från början. Regeringen visste om att Bodström varit styrelseledamot i pensionsbolaget Allra som nu utreds för omfattande ekonomisk brottslighet. 

Bolaget har lurat fler än hundratusen pensionssparare. Det handlar om usel avkastning i kombination med aggressiv marknadsföring, orimligt höga avgifter och ett hemligt bolag i Dubai för misstänkt penningtvätt. Företrädare har häktats och Pensionsmyndigheten planerar att stämma Allra på minst 240 miljoner kronor. Man kan jämföra med helikopterrånet, ett av de största rånen i svensk historia. Helikopterrånarna kom bara över en sjättedel så mycket pengar.


LÄS MER: Här slår Kronofogden till mot Ernstbergers lyxvilla 


De som är drabbade av skojarbolaget Allra är helt vanliga pensionssparare. Personer som litade på att det svenska pensionssystemet skulle ge dem en anständig pension den dag de slutar jobba. Det är deras pengar som nu har försvunnit i härvan.

Naiv tro på privatisering

Allra-skandalen visar hur misslyckat dagens pensionssystem är. Systemet infördes i en naiv tro på att privatiseringar och börsspekulation för alla skulle frälsa oss. Men resultatet är att en stor del av våra pensionspengar försvinner i avgifter till privata bolag. Det klokaste valet för pensionsspararna har visat sig vara att strunta i hela PPM-väljandet.

Det svenska pensionssystemet ger inte de goda pensioner det borde ge. Särskilt drabbade är kvinnor. Mer än hälften av alla kvinnliga pensionärer har så låg pension att de är beroende av garantipensionen, en nivå där vardagens ekonomi är svår att få ihop. De har jobbat hårt hela sitt liv men får väldigt lite tillbaka när de går i pension. Har man råd att bo kvar i sitt hem? Har man råd att köpa en födelsedagspresent åt barnbarnet? Det är uppenbart att systemet behöver göras om.

Utnämningen av Bodström visar på dåligt omdöme hos Socialdemokraterna, men att de står bakom det misslyckade pensionssystemet är än värre. Hur kan de stå bakom ett system som kastar ut äldre i fattigdom? Tillsammans med de borgerliga partierna skapade Socialdemokraterna dagens pensionssystem och tillsammans är det de, nu även med Miljöpartiet, som sätter stopp för att rätta till det. Det måste det bli ett slut för.

Vi kan inte ha ett pensionssystem som missgynnar kvinnor och arbetare. Kortsiktig spekulation måste ersättas av långsiktigt hållbara investeringar. Vänsterpartiet anser därför att hela pensionssystemet måste göras om och PPM avskaffas. 

Sverige förtjänar en ordentlig debatt om pensionerna inför valet så att väljarna får ta ställning till om det ska fortsätta som i dag eller göras om. Staten måste ta ansvar för goda pensioner, det är inget ansvar man kan överlåta på privata vinstdrivna pensionsbolag. 

Köpte egen helikopter för vinsten

Häromdagen gjorde kronofogden en razzia i lyxvillan där Allras grundare bor. De beslagtog värdesaker för många miljoner kronor för att skadestånd ska kunna betalas. Enligt uppgift i Expressen beslagtog de även hans helikopter. En man som har ansvaret att sköta våra pensionspengar har alltså samtidigt bränt pengar på Sveriges dyraste hus och en egen helikopter. Redan innan brottsligheten avslöjades borde det ha fått var och en att förstå hur fel pensionssystemet har blivit. Även här har vi ett helikopterrån – den här gången mot pensionärerna.

Pensionssystemet ska finnas där när man behöver det. Det ska vara till för att ge en trygg försörjning till pensionärer, inte för att ge vinster åt några skojarbolag.


Av Jonas Sjöstedt 

Partiledare Vänsterpartiet