Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S schabblar än en gång bort svenska intressen

Heléne Fritzon, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Tomas Tobé, EU-parlamentariker för Moderaterna.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT
Jessica Polfjärd, EU-parlamentariker för Moderaterna.
Foto: MODERATERNA

Turerna kring Socialdemokraternas hantering av kärnkraften kopplad till EU:s taxonomi fortsätter. Det är djupt olyckligt då det är ett av Sveriges främsta energislag, skriver Tomas Tobé och Jessica Polfjärd (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. De socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Heléne Fritzon och Erik Bergkvist är i sin text mycket kritiska till att kärnkraften ser ut att omfattas av taxonomin, som handlar om att klassa olika investeringar som hållbara. Samma kväll som den publiceras sitter den socialdemokratiska energiministern Khashayar Farmanbar i SVT och förklarar att regeringen accepterar att kärnkraften kan klassas som hållbar. Vad gäller egentligen?

Moderaterna har länge drivit på för att kärnkraften ska ingå i taxonomin, ett arbete som nu gett resultat. Det är viktigt för att investeringar i kärnkraft inte ska gå förlorade. Ska vi klara den gröna omställningen, elektrifieringen av samhället och lösa energikrisen behövs mer kärnkraft, tillsammans med det förnybara.

Naturgasen behövs som övergång

Fler länder inom EU måste också ställa om från kolkraft. Detta kommer att behöva ske med bland annat naturgas som övergångslösning. När naturgasen utgör ett bättre alternativ är det också rimligt att energislaget främjas framför exempelvis smutsigt kol. 

Anklagar Fritzon och Bergkvist sin egen regering för greenwashing?

Vad gäller kärnkraften i taxonomin kämpade Socialdemokraterna länge emot och trotsade till och med riksdagens vilja i frågan. Därefter verkar regeringen ha svängt, men detta tycks Fritzon och Bergkvist ignorera – eller anklagar de sin egen regering för greenwashing? 

M fortsätter värna kärnkraften

Moderaterna kommer fortsätta värna kärnkraften och vi arbetar nu för att detaljerna i taxonomin ska bli så bra som möjligt för detta viktiga energislag.

Läser vi Fritzons och Bergkvists inlägg blir det i stället tydligt att Socialdemokraterna än en gång ser ut att schabbla bort våra svenska intressen.


Av Tomas Tobé (M)

Europaparlamentariker

Jessica Polfjärd (M)

Europaparlamentariker