Margot Wallström (S), Socialminister 1996–1998 och Mikael Damberg (S), gruppledare i riksdagen, svara på jämställdhetsminister Maria Arnholms (FP) debattinlägg i söndagens Expressen.
Margot Wallström (S), Socialminister 1996–1998 och Mikael Damberg (S), gruppledare i riksdagen, svara på jämställdhetsminister Maria Arnholms (FP) debattinlägg i söndagens Expressen.

S: Samarbeta med oss om jämställdhet, FP

Publicerad

Maria Arnholm presenterade i Expressen den 31 augusti två förslag ur alliansens valmanifest. Vi håller verkligen med Maria Arnholm om den ojämställdhet mellan kvinnor och män som råder i Sverige i dag.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

 Som Arnholm skriver skiljer det hela 3,6 miljoner i livsarbetsinkomst mellan kvinnor och män. Många kvinnor arbetar dessutom ofrivilligt deltid, vilket inte bara påverkar inkomsten under arbetslivet, utan också kvinnors pension när de blir äldre. Kvinnor utför fortfarande majoriteten av allt hemarbete, och tar ut hela tre fjärdedelar av föräldraförsäkringen.

Vi har i Sverige kanske världens mest generösa och flexibla föräldraförsäkring. Den bidrar till att föräldrar, både mammor och pappor, kan kombinera barn och arbete. Dessutom bidrar den till sysselsättning bland kvinnor. Föräldraförsäkringen ger också barnen rätt till en tidig och nära kontakt med sina föräldrar.

Uttaget av föräldrapenningen är dock väldigt ojämnt fördelat. Trots många års diskussion, informationsinsatser och trots två reserverade pappamånader tar papporna fortfarande knappt ut en fjärdedel av dagarna. Med dagens ökningstakt skulle det ta närmare 80 år innan uttaget är jämställt. Det här leder till att kvinnor får en sämre löneutveckling än män, och hemarbetet blir ojämställt fördelat.

Både Socialdemokraterna och Folkpartiet har reagerat på detta och vi har dragit slutsatsen att tiden nu är mogen för ytterligare en reserverad månad i föräldraförsäkringen. Vi vet nämligen att de två första reserverade månaderna hade effekt när de infördes och papporna ökade sitt uttag. Därför är det nu dags att gå vidare för ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen.

Något sådant förslag finns dock inte med i alliansens gemensamma valmanifest. Inte nog med att Kristdemokraterna, som vill ta bort de två månader som är reserverade för pappan redan i dag, har hållit feministerna i Folkpartiet gisslan i regeringen under åtta års tid. Trots att jämställdhet är en av Folkpartiets viktigaste frågor inför valet har Kristdemokraterna nu återigen lyckats lägga in sitt veto. Frågan är hur länge Folkpartiet tänker låta sig hunsas av dessa bakåtsträvande krafter i alliansregeringen.

Om vi socialdemokrater får möjlighet att bilda regering efter valet kommer vi att prioritera jämställdhetsfrågorna och lägga konkreta förslag för att förbättra jämställdheten mellan kvinnor och män. Ett sådant förslag handlar om att införa en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen, vilket vi föreslår i vårt valmanifest. Vi kombinerar det här förslaget med en jämställdhetsmiljard, som till exempel skulle kunna användas till att höja ersättningen under denna tid.

På allt fler områden blir det tydligt hur fördummande dagens blockpolitik är för Sverige.

På jämställdhetsområdet finns i dag en majoritet i Sveriges riksdag för att göra föräldraförsäkringen mer jämställd. Vi skulle kunna införa en tredje pappamånad redan nu, men tyvärr blockeras detta inom alliansen av Kristdemokraterna.

Enda möjligheten att Sverige ska få en mer jämställd föräldraförsäkring är därför en socialdemokratiskt ledd regering. Om vi socialdemokrater vinner valet vill vi nämligen bryta upp den här blockpolitiken. Vi sträcker ut handen över blockgränserna och hoppas att vi tillsammans med Folkpartiet ska kunna diskutera fram ett förslag som faktiskt ökar jämställdheten mellan kvinnor och män i Sverige.

Folkpartiet var det parti som jobbade fram den första pappamånaden, Socialdemokraterna den andra. Låt oss då göra den tredje månaden tillsammans.

 

Mikael Damberg (S)

Margot Wallström (S)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag