Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-politiker: Regeringen måste erkänna folkmordet

Utrikesminister Ann Linde och regeringen måste göra det enda rätta: Kalla folkmordet i Osmanska riket 1915 för vad det är, skriver S-debattörerna.
Foto: IGOR KOVALENKO/TT
Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.
Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.
Foto: JONAS LINDKVIST/TT

Utan Socialdemokraterna kommer det inte att bli ett erkännande. Nu när USA:s president Joe Biden klivit fram i frågan borde det vara självklart att Sverige följer efter. 

Folkmordet i Osmanska riket 1915 ska kallas ett folkmord, skriver fem socialdemokratiska kommunstyrelseordförande.  

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Frågan om att Sverige ska följa upp riksdagens beslut från 2009 om att erkänna folkmordet på armenier, assyrier/syrianer/kaldeer och pontiska greker runt 1915 har aktualiserats igen. Detta efter att USA:s president Joe Biden nu sagt om armeniska folkmordet att ett folkmord ska kallas ett folkmord. Sveriges regering borde följa efter och erkänna detta folkmord som ännu 106 år senare skapar så mycket sorg.

Socialdemokraterna är ett politiskt parti som alltid tänkt längre än till landets gränser. Olof Palmes internationella engagemang med skarpa uttalanden om orättvisor, förtryck och orättfärdiga krig gjorde Socialdemokraterna kända över hela världen. Många som gått med i vårt parti eller röstat på oss har gjort det på grund av vårt arbete för fred, solidaritet och rättvisa på hela vår jord.

Många i våra kommuner berörs

Vi är stolta över att vara en del av detta parti och att vi fått förtroendet att styra i våra respektive kommuner. Våra kommuner finns bland de som tagit ett stort ansvar för svenskt flyktingmottagande, både organiserat via staten och via EBO-lagen där asylsökande själva väljer bostadsort.

S internationella samvete, vårt arbete mot förtryck och vår strävan att lära av historien så att den inte upprepar sig behöver visa sig i ett regeringsbeslut.

Bland våra kommuninvånare finns många som tillhör de folkgrupper som drabbades så hårt av folkmordet runt 1915 i gamla Osmanska riket, nuvarande Turkiet. Bara i Södertälje bor drygt 30 000 assyrier/syrianer/ kaldéer och armenier vilket är ungefär en tredjedel av befolkningen i kommunen, i Botkyrka över 10 000.  Varje dag träffar vi människor som är ättlingar till offer för det fruktansvärda folkmordet i vilket över en miljon människor mördades bestialiskt och urskillningslöst för att de var kristna. 

Det var ett folkmord – inget annat

Varje dag pratar vi i något sammanhang om Armeniska folkmordet och Seyfo för det är ett folkmord, inget annat.  Det finns gott om dokumentation, fotografier och brev. Miljontals människor världen över håller berättelserna från de som bevittnat och överlevt folkmordet vid liv. Varje år den 24 april hedras offren av miljontals människor på vår jord. Även i Sverige hedras offren på minnesdagen, inte minst i våra kommuner. Men ännu har ingen regering i Sverige kallat det som hände för folkmord. 

Förväntningarna på Socialdemokraterna är höga när det gäller att regeringen ska erkänna folkmordet och nämna det vid dess rätta namn – folkmord. På socialdemokratiska partikongressen 2009 beslutade vårt parti att verka för att folkmordet ska erkännas.

Året därpå fattade Sveriges riksdag beslutet att erkänna det. Sverige blev det första landet i världen som utöver armenier också tar med assyrier/ syrianer/ kaldéer och pontiska greker i ett sådant beslut. Det var Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som röstade ja i riksdagen. Förutom ett par enstaka ledamöter som röstade emot sina egna partier var alla allianspartier emot och röstade nej. Dåvarande utrikesminister Bildt beklagade beslutet som riksdagen fattat. 

Hoppet står till S

Hoppet står alltså till vårt parti. Utan Socialdemokraterna kommer det inte att bli ett erkännande. Nu när USA:s president Biden klivit fram i frågan borde det vara självklart att Sverige följer efter. Det är dags nu. Socialdemokraternas internationella samvete, vårt arbete mot förtryck och vår strävan att lära av historien så att den inte upprepar sig behöver visa sig i ett regeringsbeslut.

Erkänn folkmordet nu. Inte bara för att det bor många som är berörda av folkmordet i vårt land eller för att det finns många starka röster som önskar det – utan för att det är rätt. 


Av Kenneth Handberg (S)

Kommunstyrelsens ordförande Örebro

Olle Vikmång (S)

Kommunstyrelsens ordförande Norrköping

Jimmy Jansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande Eskilstuna

Boel Godner (S)

Kommunstyrelsens ordförande Södertälje

Ebba Östlin (S)

Kommunstyrelsens ordförande Botkyrka