Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-politiker: Partiet måste prioritera lag och ordning

Parallellt med förebyggande arbete måste vi sätta hårt mot hårt mot brottsligheten, skriver Kristina Edlund (S).
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kommunalrådet Kristina Edlund (S) är oppositionsledare i Linköpings kommun.
Foto: Ellen Aguirre

Jag är orolig inför höstens partikongress. Vi socialdemokrater har en tradition av att ta ansvar för Sveriges utveckling, vår framgång bygger på att vi aldrig duckat inför samhällsutmaningar. 

Nu finns risk att mitt parti lämnar ute frågan om gängbrottslighet och kriminalitet. Att bortse från ett så stort samhällsproblem kan kännas trösterikt för stunden, men på sikt tror jag det är farligt, skriver kommunalrådet Kristina Edlund (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Just nu skrivs motionerna till partikongressen i Göteborg, vilket innebär att det är nu vi sätter agendan. I höst möts vårt parti med siktet inställt på att bli ännu mer offensiva i välfärdsfrågor. Pandemin har lyft orättvisorna i samhället och bristerna i välfärden – självklart ska vi diskutera detta – men det får inte bli det enda vi pratar om.

Samhället förändras och vi behöver svara upp mot det. Jag är långt ifrån den enda som blev politiskt aktiv för att jag såg bristerna i välfärden och behovet av en mer rättvis fördelning av resurserna, men ska vi socialdemokrater ha ambitionen att fortsätta vara verklighetens parti måste vi också lyfta andra samhällsproblem.

Det tar lång tid att vända utvecklingen 

När jag pratar med Linköpingsbor ser jag en bild som skulle kunna gälla hela Sverige: Segregation, sprängningar och ungdomsrån har tyvärr blivit alltmer påtagliga problem. När klyftorna och oron väl slår rot tar det lång tid att återvinna tilliten.

Genomför en ny folkräkning. Det blir allt tydligare att det förekommer fusk inom folkbokföringen.

Det finns ett samband mellan tidiga skolmisslyckanden och kriminalitet, mellan långtidsarbetslöshet och segregation. Men parallellt med förebyggande arbete måste vi sätta hårt mot hårt. Jag vet att vi Socialdemokrater är kapabla till det. Möjligheten att avlyssna grovt kriminellas mobiltelefoner och att döma ungdomsbrottslingar till övervakning med fotboja är två exempel på vad regeringen gjort.

Förmår inte samhället skapa trygghet på gator och torg undergrävs den tillit som krävs för att få stöd för en solidarisk välfärdspolitik.

Stärk polisen och gör en folkräkning

Jag ser bland annat behovet av följande åtgärder:

1) Stärk den lokala polisnärvaron. Vårt parti behöver driva på för att upprätta fler fasta polisstationer i stadsdelar och på småorter. Många invånare i landet saknar en närvarande lokalpolis som håller ordning och bygger relationer.   

2) Sätt stopp för bidragsfusk i välfärden. Jag är övertygad om att majoriteten av alla som får bidrag av samhället har rätt till det, men årligen försvinner miljarder felaktigt ur våra välfärdssystem till organiserad brottslighet och utnyttjande av systemen. Det drabbar inte bara staten, utan också kommunerna. Alla kommuner bör därför få resurser att anställa utredare som jobbar med att upptäcka bedrägerier.

3) Avskaffa EBO-lagen, som innebär att asylsökande kan bosätta sig var de vill i Sverige. EBO bidrar till trångboddhet och förstärker segregationen. Finns inte en släkting eller vän att flytta till är risken stor att hamna på ett tredje- eller fjärdehandskontrakt, som ibland tillhandahålls av kriminella. Vidare bidrar EBO till att skapa områden där det nästan enbart bor personer med utländsk härkomst, medan vi har andra segregerade områden där det nästan inte bor någon med utländsk bakgrund.   

4) Genomför en ny folkräkning. Det blir allt tydligare att det förekommer fusk inom folkbokföringen. Vet vi inte var människor bor ökar till exempel bidragsbrott och handel med svarta hyreskontrakt. Det är bra att folkbokföringsbrott har återinförts i brottsskalan, men det räcker inte. 


Av Kristina Edlund (S)

Kommunalråd i opposition i Linköping