Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-politiker fick nog: Därför blev jag moderat

Otryggheten gör att människor vänder socialdemokratin ryggen, skriver Christer Lindvall.

Mitt beslut att lämna Socialdemokraterna var inte hastigt påkommet, utan resultatet av mycket funderande från min sida. 

Vi lever i en ny tid, med nya problem. Sverige har förändrats, skriver M-politikern Christer Lindvall.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. En ny trend är att många som tidigare röstat på Socialdemokraterna gör som jag – byter till Moderaterna. Så var det inför valet 2006, och nu verkar det vara på gång igen.

I SCB:s stora partisympatiundersökning i november gick Socialdemokraterna ned 4 procentenheter. Moderaterna ökade mest, med 2 procentenheter. Det är intressant att ungefär 150 000 väljare som röstade på Socialdemokraterna i valet 2018 nu har gått över till Moderaterna. Jag är en av alla som har gjort den resan.

S-medlem sedan 1975

Jag gick med i SSU och Socialdemokraterna 1975. Jag har bland mycket annat varit ordförande i Umeå Arbetarekommun och heltidspolitiker för Socialdemokraterna i 16 år. Jag har arbetat som partiombudsman för Socialdemokraterna i Umeå, och så sent som 2019 var jag valledare i EU-valet för mitt gamla parti. Men jag har länge upplevt att Socialdemokraterna lokalt i Umeå spelat ut sin roll. Efter moget övervägande lämnade jag hösten 2020 partiet efter 45 år och mina uppdrag och gick i stället med i Moderaterna.

I dag är det bara ett parti som tar frågan om lag och ordning på allvar.

Jag var trygg i mitt beslut. Det är inget hastigt påkommet, utan resultatet av mycket funderande från min sida. Vi lever i en ny tid. Med nya problem. Sverige har förändrats. Umeå har förändrats. Så också politiken och skiljelinjerna. I dag är det bara ett parti som tar frågan om lag och ordning på allvar och samtidigt har tydliga och seriösa lösningar på problemen – det är Moderaterna.

Förbannat less på brottsligheten

Frågan om att bekämpa brottsligheten står högt på dagordningen för mig här lokalt där jag bor. Vi måste ta krafttag mot de kriminella, och öka tryggheten för Umeåborna. Där jag bor är människorna förbannat less på den brottslighet som drabbar bostadsområdet. Men det är bara Moderaterna i Umeå som bryr sig på riktigt, och kommer med tydliga förslag för att vända utvecklingen.

Många av de förslag som Moderaterna har fört fram har tvingat Socialdemokraterna att intressera sig för dessa frågor. Dessvärre vill man inte bidra till åtgärder som på allvar skulle minska buset.

Otryggheten gör att människor vänder socialdemokratin ryggen. Folk vill ha en trygg miljö utan våld eller bränder i sina bostadsområden.

Miljöpartist har också bytt till M

Ett annat skäl till att jag bytte till Moderaterna är att partiet är öppet för nya impulser och kan ha dialog med alla. Jag är inte den enda som bytt sida här uppe i norra Sverige. Väljarstödet för Moderaterna växer rejält i flertalet frågor. Bland politiker här i Umeå har även Miljöpartiets tidigare gruppledare i region Västerbotten bytt till Moderaterna. För honom verkar det framför allt handla om tillväxt- och utvecklingsfrågor, och även där är Moderaterna drivande.

Jag tror också att det finns ett annat skäl att många som röstat på Socialdemokraterna kan känna igen sig i Moderaterna. Det är ett parti som kan regera och ta ansvar. Det behövs, för efter nästa val måste det bli en förändring både i Umeå och i Sverige.


Av Christer Lindvall (M)

Tidigare ordf. för Umeå Arbetarekommun (S), numera aktiv medlem i Moderaterna Umeå

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.