Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S öppnar upp för ännu mer fusk

Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: ALI LORESTANI/TT

Efter sex år vid makten säger S sig nu vilja stoppa fusk och missbruk kopplat till arbetskraftsinvandring. Men precis som med vallöftena om en minskad asylinvandring är det bara tomt skrammel, skriver Maria Malmer Stenergard (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Morgan Johansson hänvisar till utredningar för att visa på handlingskraft men i själva verket öppnar S upp för att göra det enklare att fuska. Ett tydligt exempel är spårbytarbestämmelsen som möjliggör för den som fått avslag på sin asylansökan att i stället ansöka om arbetstillstånd. 

I media har rapporterats om en jobbagentur från Ukraina som tagit betalt för att med bestämmelsen bistå människor att få arbetstillstånd i Sverige. Först har personer lämnat in en asylansökan och under tiden har de fått lov att arbeta. Därtill har de fått mat, husrum och ekonomiskt bidrag av svenska myndigheter.

Ta bort spårbytet

Moderaterna har under en längre tid legat på regeringen för genomförandet av konkreta förslag som ska försvåra missbruk och exploatering kopplat till arbetskraftsinvandring. Det handlar bland annat om att ta bort just spårbytesmöjligheten, men också om höjda lönekrav, försörjningskrav för anhöriga och stopp för arbetskraftsinvandring för personlig assistans. 

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Foto: JESSICA GOW/TT

Man kan få intrycket, utifrån S retorik, att de avser att göra något åt dessa uppenbara problem. Skillnaden mellan vad de säger och vad de gör är dock påtaglig. I stället har S, för att till varje pris behålla makten, skrivit under Januariavtalets punkt 21, som säger att ”dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas”. I linje med det har den utredning om översyn av regelverket för arbetskraftsinvandring som Morgan Johansson hänvisar till bl.a. i uppdrag att överväga om det ska bli enklare att byta spår.

Morgan försöker släta över

Morgan Johansson försöker också släta över problemen med spårbyte. ”Spårbyte är inte heller huvudproblemet när det gäller det ukrainska fallet” sade han nyligen i en debatt i riksdagen – trots att såväl representanter för agenturen som berörda personer som Sveriges Radio talat med uttrycker att det är just spårbytarbestämmelsen som utgör grund för hela upplägget. 

Morgan Johansson påstod också i samma debatt att spårbytena minskar – trots att Migrationsverkets siffror visar på en ökning av antalet bifall med över 50 procent år 2020 jämfört med föregående år. Jämfört med 2016 har antalet bifall ökat med 600 procent.

Morgan Johansson försöker ge intryck av problemen löses med en så kallad säkra länder-lista. Vi moderater har länge efterfrågat en sådan lista, och välkomnar att den nu till slut kommit. Men migrationsministern borde veta att Rysslands inflytande över en del av Ukraina gör det svårt att anse att landet uppfyller kraven för att komma med på listan. Förslaget täpper således inte till den lucka som migrationsministern säger sig vilja täppa till.

Löjeväckande

S har haft sex år på sig att stoppa fusk och utnyttjande kopplat till arbetskraftsinvandring. Det är därför närmast löjeväckande att se hur enkelt kritiken från Riksrevisionen viftas bort när det kommer till regeringens ansvar för de stora brister som finns i statens insatser mot exploatering av arbetskraft (RiR 2020:7). Att välkomna rapporten och hänvisa till att det finns viktiga förslag i en nyligen presenterad utredning som ”regeringen nu kommer att arbeta vidare med” är symptomatiskt för deras agerande.

Tomma tunnor skramlar mest

Uttalanden i media och Sveriges riksdag, utredningsdirektiv, lagförslag och granskningsrapporter talar sitt tydliga språk. När det kommer till S är det mycket snack och lite verkstad. Tomma tunnor skramlar mest.

Sverige och väljarna förtjänar bättre. Vi moderater är tydliga: asylinvandringen måste minska, och fusk och missbruk kopplat till arbetskraftsinvandring måste stoppas. Den politiken är vi också beredda att driva igenom – och inte bara prata om.


Av Maria Malmer Stenergard (M)

Migrationspolitisk talesperson