Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S medvetna lögner vilseleder åkerierna

Foto: PRESSBILD
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Johan Danielsson försöker kleta på Moderaterna åsikter vi inte har.

Det är oseriöst, men framför allt oärligt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. För Moderaterna är det självklart att europeisk åkerinäring behöver långsiktiga, förutsägbara och schysta spelregler. Vi stöder därför det vägpaket som förhandlats fram i EU och kommer att trycka på grön knapp när frågan kommer upp till omröstning. Vi kommer göra vår del för att få ordning och reda på vägarna. Det är mycket bra att reglerna förtydligas och skärps, men det är bara en delseger. Det stora arbetet för att skapa rättvisa konkurrensvillkor för åkerierna måste vi göra på hemmaplan. Det ansvaret ligger på den svenska regeringen.

Riskerna med att fuska är alldeles för små

De måste ge Sveriges trafikpoliser fler kolleger och kraftfullare verktyg. Det största problemet i åkerinäringen är nämligen att det utförs alldeles för få kontroller. Riskerna med att fuska och bryta mot reglerna är alldeles för små. Därför behövs fler bilinspektörer och trafikpoliser – och svenska vägkameror måste kopplas mot europeiska system för att se att avgifter och körtider respekteras. Först då kan EU:s nya vägpaket bli den seger som utlovats för svenska åkare.

Den enda som har anledning att skämmas i den här frågan är den som medvetet sprider lögner om sina politiska motståndare.

Lagstiftningen får heller inte gå i strid med EU:s ambitiösa klimatmål, därför stöder vi förslaget att noggrant konsekvensbedöma den del av paketet som säger att lastbilar måste återvända till sitt etableringsland med jämna mellanrum. Det måste vara en rimlig balans mellan klimathänsyn och konkurrenskraft. Tycker inte Socialdemokraterna det? 

Den enda som har anledning att skämmas i den här frågan är den som medvetet sprider lögner om sina politiska motståndare.

I stället för att smutskasta andra borde Danielsson glädjas åt den totala svenska enigheten om att rösta ja till det nya vägpaketet. Om vi jobbar tillsammans, i stället för att peka finger, så kanske vi kan åstadkomma något också.

Jörgen Warborn (M)

EU-parlamentariker

Maria Stockhaus (M)

Riksdagsledamot, trafikpolitisk talesperson