Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S måste bestämma sig: ska svensk lag gälla alla i det här landet?

Gulan Avci, orförande Liberala kvinnor.
Foto: Lena Larsson
Simona Mohamsson , LUF.
Foto: Dennis Lindbom
Texten är en replik på Mohamed Nuurs (S) debattartikel "När jag går runt i Tensta ser jag inga moralpoliser", Expressen 5/4
Foto: Skärmdump Expressen

Tiotusentals flickor och kvinnor lever i ofrihet mitt i det svenska samhället. De bevakas av familjen eller av självutnämnda moralväktare, skriver Gulan Avci.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Våld i hederns namn ska aldrig bortförklaras eller relativiseras, det ska bekämpas. Att Mohamed Nuur (S) (När jag går runt i Tensta ser jag inga moralpoliser, Expressen 5/4) menar att det behövs en noggrannare undersökning innan man generaliserar ett helt område efter Kalla faktas granskning om självutnämnda moralpoliser som tagit över kontrollen i våra utanförskapsområden, är inte bara ett svek mot de kvinnor och tjejer som dagligen trakasseras. Det är en grov kränkning av deras mänskliga rättigheter. 


LÄS MER: Därför växer förortskalifaten fram 


Tiotusentals flickor och kvinnor lever i ofrihet mitt i det svenska samhället. De bevakas av familjen eller av självutnämnda moralväktare. Att blunda för denna utveckling undergräver i slutändan till slut den jämställdhet generationer av kvinnor kämpat för och sätter alla kvinnors rättigheter på undantag. Ett förtryck som är en grov kränkning mot mänskliga rättigheter och de liberala värderingarna om jämställdhet och demokrati.


LÄS MER: Därför lämnar jag Husby 


Socialdemokraterna måste en gång för alla bestämma sig för om svensk lag ska gälla alla som bor i det här landet. Att försöka förminska och normalisera problemet är ett svek mot de som är mest utsatta och ett ansvarslöst sätt att hantera ett samhällsproblem på.

För oss liberaler är det enkelt. Vi kommer aldrig förhandla om den svenska jämställdheten. Kvinnor i förorten som vädjar om hjälp ska veta att de har samhällets stöd. 

Det är dags för socialdemokraterna att bekänna färg. Står de upp för alla individers grundläggande fri- och rättigheter eller kommer de låta sig styras av reaktionära krafter som vill inskränka demokratin och jämställdheten?


Gulan Avci

Ordförande Liberala Kvinnor 

Simona Mohamsson 

Ideologisk- och arbetsmarknadspolitisk talesperson LUF