Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S maktspel hör inte hemma i Svenska kyrkan

Vår ambition är att kyrkan ska återgå till sina kärnuppgifter. Den ska fokusera på att förvalta vårt gemensamma kulturarv, den ska värna traditioner och bistå samhällets utsatta, skriver SD-debattörerna.
Foto: Shutterstock
Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA
Aron Emilsson, ledamot i kyrkostyrelsen och gruppledare för SD i kyrkomötet.
Foto: SD
Julia Kronlid (SD), ledamot i kyrkomötet.
Foto: SD

Vill du att kyrkor görs om till moskéer? Vill du se mer flyktingaktivism och mindre av svensk kultur? Överväg då att lägga din röst på Socialdemokraterna, skriver SD:s Jimmie Åkesson, Aron Emilsson och Julia Kronlid i en replik om kyrkovalet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Socialdemokraternas försök att reducera kyrkovalet till en partipolitisk smutskastningskampanj är oförskämt. 

Kyrkovalet handlar om betydligt viktigare och större värden än partipolitik. Det handlar om trygghet och tradition. Svenska kyrkan är en av våra äldsta institutioner. Den har under århundraden förvaltat och vårdat vårt gemensamma kulturarv. Dess traditioner har bidragit med kontinuitet och stabilitet i samhället. Ceremonier, såsom dop, konfirmationer, bröllop och begravningar, binder människor samman och sträcker sig betydligt längre än det politiska käbblet.

Kyrkan har blivit ett tillhåll för vänstern

Idag har fokuset skiftat inom kyrkan. Den fokuserar mindre på att förvalta traditioner och har i stället blivit ett tillhåll för den politiska vänstern. Nu uttalar sig kyrkliga företrädare kring migrationslagstiftning, gör närmanden mot politisk islam och tar ställning i dagsaktuella politiska frågor. Vi har sett präster smuggla ut utvisningsdömda individer från Migrationsverkets lokaler. Präster som förespråkar att kyrkans lokaler säljs och görs om till moskéer. Genom ”religionsdialog” har man samverkat med muslimska ledare som öppet förespråkar politisk islam – islamism. 

Kyrkan de förespråkar är inte en kristen kyrka utan en socialdemokratisk kyrka.

Inget av detta tillhör kyrkans kärnuppdrag, tvärtom. Vår ambition är att kyrkan ska återgå till sina kärnuppgifter. Den ska fokusera på att förvalta vårt gemensamma kulturarv, den ska värna traditioner och bistå samhällets utsatta. Den ska åter bli en klassisk, kristen, kyrka med en tydlig färdriktning och moralisk kompass.

S vill ha ännu ett politiskt verktyg

För Socialdemokrater som vill politisera samhällets institutioner är ovanstående läsning säkerligen fruktansvärd. Socialdemokrater ser inte kyrkan som ett skydd och värn för civilisationen utan som ett politiskt verktyg. De respekterar vare sig traditioner eller den kristna tron. Kyrkan de förespråkar är inte en kristen kyrka utan en socialdemokratisk kyrka. En kyrka kontrollerad av det socialdemokratiska partiet och dess partibok. De hyser inga moraliska betänkligheter inför att med kyrkans hjälp forcera igenom sin politiska vision.

Vi vill bevara och skydda kyrkan

För Sverigedemokraterna är kyrkan värd att bevara och skydda. Vi vill ha mindre partipolitik och större fokus på gott förvaltarskap och diakoni. Kyrkans egendomar ska vårdas och bevaras. Vi vill att kommande generationer ska kunna fortsätta samlas i vackra stenkyrkor ute på landsbygden. Att människor i Sveriges lokalsamhällen, i såväl tider av glädje och firande, som i tider av sorg och tragedi, har en naturlig plats att samlas på.

Som Stefan Löfven, Margot Wallström, Peter Hultqvist och övriga nämner i sin artikel, så finns här ingen gråzon.

Du väljer på söndag

Vill du att fler kyrkor görs om till moskéer? Vill du se mer flyktingaktivism och mindre av svensk kultur? Överväg då att lägga din röst på Socialdemokraterna.

Är du i stället trött på den ständiga polariseringen, den politiska aktivismen och Socialdemokraternas försök att överta alla samhällets institutioner? Rösta då på Sverigedemokraterna. 

Söndagen den 19 september kan du rösta för en svensk kyrka som värnar Sverige.


Av Jimmie Åkesson (SD) 

Partiledare

Aron Emilsson (SD) 

Ledamot i kyrkostyrelsen och gruppledare för SD i kyrkomötet

Julia Kronlid (SD) 

Ledamot i kyrkomötet