Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S: Irans förtryckarregim måste bekämpas av EU

Evin Incir, Europaparlamentariker (S).
Foto: Viktor Wrange
Azadeh Rojhan (S) vid en manifestation för det iranska folket.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vi måste ta kampen mot den islamistiska förtryckarregimen i Iran, tystnad är inget alternativ. EU måste kräva en omedelbar upphävning av alla diskriminerande lagar i landet, skriver Evin Incir och Azadeh Rojhan (S). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. EU måste agera med krafttag mot den brutala islamistiska regimen i Iran och till stöd för alla de kvinnor, flickor och allierade som just nu befinner sig på gator och torg. Iranska, kurdiska och andra kvinnor i landet behöver vårt stöd mer än någonsin. Modet som de visar just nu – när de på gator och torg riskerar sina liv i protest mot den iranska regimen – är beundransvärt. Det är nu, när protestropen ekar på gatorna, som omvärlden behöver visa sitt stöd.

Tystnad är inget alternativ. Den unga kurdiska Jîna Mahsa Amini, som var på besök i Tehran, fick betala med sitt liv för att ha burit sin slöja på ”fel sätt”. Hon misshandlades i häktet av den iranska förtryckarregimens moralpoliser, så brutalt att hon avled av skadorna. Amini och hennes familj måste få upprättelse genom att hennes mördare ställs inför rätta. 

Förtryckarregimens dagar är räknade

Det fruktansvärda mordet var startskottet för de massiva protester som vi nu ser. Men den iranska auktoritära och repressiva regimen har svarat med hänsynslös kraft. Internetuppkopplingen har stängts ner på många håll och det har rapporterats om att över 100 demonstranter dödats och många fler skadats under de senaste dagarna.

Omvärlden måste omedelbart visa sitt stöd för frihetskämparna genom både ord och handling.

Protestropen ekar just nu också i många städer i Sverige och världen över. Utanför Europaparlamentets byggnad i Bryssel initierade vi föregående vecka en manifestation med deltagande av representanter från olika partigrupper. Även i Stockholm ägde en stor demonstration rum, med partiledare och partisekretariat från olika svenska partier. När demokratiska krafter står tillsammans till stöd för frihetskämpar och mot tyranni är en bättre värld nåbar. Förtryckarregimen i Irans dagar är räknade.

Måste sanktionera förövarna

Hela verktygslådan måste dock användas om förändring ska bli möjlig. Därför har vi begärt att Europaparlamentet under den här veckans plenarsession lyfter situationen i Iran. EU måste kräva en omedelbar upphävning av alla diskriminerande lagar, inklusive avskaffande av den vidriga ”moralpolisen”, för att få slut på könsapartheiden i landet. Det räcker dock inte med endast krav som borde vara en självklarhet världen över, EU måste införa sanktioner mot förövarna som ligger bakom mordet på Amini och alla de i regimen som är ansvariga. 

Vi behöver konkret och kraftfull handling nu.

Under en tid när demokratin är på tillbakagång världen över behöver vi ett Sverige som fortsätter att vara en global röst för mänskliga fri- och rättigheter. Det är därför viktigt att Sverige fortsätter att stå upp för Sveriges åtaganden om 1 procent av vårt BNI till bistånd och internationellt samarbete. Medan den första feministiska revolutionen i världen äger rum bör Sverige och EU trappa upp sitt stöd.

Vi måste ta kampen mot den islamistiska förtryckarregimen i Iran, stå upp för alla kvinnor och flickors rätt att själva bestämma över vad de vill eller inte vill bära och stå upp för alla människors frihet och lika värde. 

Sverige och EU måste omedelbart agera enat och kraftfullt. Alla kvinnor och flickor i Iran ska veta att vi står i solidaritet med dem. Vi behöver konkret och kraftfull handling nu.

Ingen är fri förrän alla kvinnor är fria!


Av Evin Incir

Europaparlamentariker (S)

Azadeh Rojhan 

Riksdagsledamot (S)