S höjer skatten – sen lägger de miljarderna på strunt

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: JESSICA GOW/TT
Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD.
Foto: SD

Att beskatta människors arv och kalla det ”rättvisa” visar vilken skev bild som råder inom den socialdemokratiska sfären. I denna sfär kan skatter alltid höjas. Nya skatter ständigt införas. Svenska folket ska alltid betala mer.

Se över utgifterna i stället, skriver Oscar Sjöstedt (SD). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När Magdalena Andersson presenterade rapporten från Socialdemokraternas arbetsgrupp med förslag om mer ”jämlika” skatter möttes den av enhällig kritik. Det var skatter på sparande, högre avgifter på svenska folkets mest populära sparform investeringssparkonto (ISK). ISK skulle enligt Socialdemokraternas rapport ”begränsas kraftigt”. Detta kombineras med förslag om strängare regler för småföretagare, avtrappade ränteavdrag vilket slår hårt mot barnfamiljer och återinförd förmögenhetsskatt under namnet ”miljonärsskatt”. 

Nya skatter och höjda skatter

Under mandatperioden har vi redan sett hur regeringen ständigt både inför nya skatter och höjer de som redan finns. Regeringen har konsekvent höjt priserna på bränsle och drivmedel – vilket fått kännbara konsekvenser för alla som är beroende av bilen för att få ihop vardagen. Införandet av den nya plastpåseskatten har varit en flopp, den drog inte in i närheten av de summor som förutspåddes, importen av kinesiska engångsplastpåsar har ökat lavinartat och det råder kaos i soprum då folk inte längre slänger soporna i påsar. 

Inom kort kan vi se fram emot en ny skatt på skor och kläder samtidigt som höjd Bonus-Malus har drabbat landets 300000 husbilsägare.

Det är bara början

Tyvärr är detta bara början. Inifrån det socialdemokratiska partiet, dess stödorganisationer och dess samarbetspartier höjs starka röster för ett radikalt skifte kring skattefrågor. Tunga distrikt och företrädare som energiminister Anders Ygeman har varit ute och propagerat för återinförd fastighetsskatt. Förslag som skatt på arv och gåvor har lyfts i både regeringsrapporter och tankesmedjor. Det handlar ”mer om rättvisa” enligt LO som stöder förslagen. Att beskatta människors arv och kalla det ”rättvisa” visar vilken skev bild som råder inom den socialdemokratiska sfären. 

Man försöker låtsas att 675 000 icke-självförsörjande utrikesfödda inte påverkar systemet nämnvärt.

I denna sfär kan skatter alltid höjas. Nya skatter ständigt införas. Svenska folket ska alltid betala mer. Det finns dock en grundläggande överenskommelse att förhålla sig till. I gengäld för världens högsta skatter förväntar vi oss vård, utbildning och ett rättsväsende i världsklass. Vi förväntar oss trygghet och en stark välfärd. Istället ser vi hur regeringen sprätter i väg miljarder på strunt eller dåliga förslag från sina marknadsliberala samarbetspartier.

150 miljarder extra till EU

Det kan vara 150 miljarder till EU:s coronafond, 50 miljarder årligen i internationellt bistånd eller hur man cementerar utanförskap och segregation med mer bidrag. Sista veckorna har man öppnat upp för både marknadshyror och luckrat upp i arbetsrätten. Samtidigt uteblir stora satsningar på pensioner och trygghet. Sedan försöker man låtsas att 675 000 icke-självförsörjande utrikesfödda inte påverkar systemet nämnvärt.  

Sammantaget är det halvfärdiga förslag från höger och vänster. Ingen övergripande idé eller plan, bara identitetslöst kaos som spiller över på samhället i stort. Det är sorgligt att se förfallet inom Sveriges tidigare maktparti. När den egna politiken fallerar är det enda som återstår smutskastning. Med den bakgrunden är det enklare att förstå varför Magdalena Andersson fokuserar sin tid på att angripa Sverigedemokrater i stället för att fokusera på den egna politiken. 

Se över utgifterna och kärnuppdraget

Vår politik och hållning kring skattefrågor är enkel; respektera människors skattade pengar, se över utgifterna och fokusera på statens kärnuppdrag, inget mer, inget mindre. Det är budskapet vi kommer gå till val med 2022 och vad Sverige behöver för att åter komma på fötter. 


Av Oscar Sjöstedt (SD)

Ekonomisk-politisk talesperson