Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S hjälper till när Sverige dräneras på skatteintäkter

Finansminister Magdalena Andersson (S) agerar obegripligt, menar Vänsterpartiet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Tony Haddou är skattepolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Coronapandemin har visat att det är tillsammans som vi klarar av stora samhällskriser. Därför är det helt obegripligt att finansminister Magdalena Andersson tillåter att en superrik elit dränerar Sverige på skatteintäkter. 

Det är pengar som välfärden är i akut behov av, skriver Tony Haddou (V).


När du har läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi har under de senaste åren sett hur nya skatteflyktskandaler avlöser varandra, hur de rikas skatteflykt avslöjas och hur finansbolag genom aggressiv skatteplanering undanhåller miljarder från beskattning. 

Den här ekonomiska eliten blåser oss vanliga skattebetalare på hundratals miljarder dollar varje år. Det är pengar som hade kunnat gå till att rusta upp sjukvården och finansiera vår gemensamma välfärd, men i stället hamnar de i fickorna på en grupp superrika miljardärer. 

Skatteflykten undergräver vår välfärd och demokrati. Samtidigt ökar det ojämlikheten eftersom vanligt folk, med betydligt lägre inkomster, fortsätter att betala skatt.

Rapporten avslöjar Sveriges brister

Hjälporganisationen Oxfam presenterade nyligen en rapport som avslöjar hur den svenska regeringen agerar i internationella skatteflykts- och skattefrågor. Den visar hur Sverige blockerar viktiga åtgärder för att stoppa den internationella skatteflykten. 

Regeringen har varit med och tagit bort flera skatteparadis från listan.

Socialdemokraterna, som tillsammans med flera av riksdagens andra riksdagspartier säger sig vara emot skatteflykt, har antingen röstat emot förslag som skulle försvåra skatteflykt, eller undvikit att trycka på för starkare regler. Faktum är att den socialdemokratiskt ledda regeringen blockerar viktiga åtgärder för att stoppa skatteflykten. 

Stoppade viktigt EU-förslag

I frågan om offentlig land-för-land-rapportering spelade den svenska regeringen en avgörande roll för att stoppa EU-förslaget som skulle tvinga storföretag att visa upp hur mycket skatt man betalar i olika länder. Istället har Sverige gått ihop med länder som kan betraktas som skatteparadis och blockerat förslaget i EU. 

Därefter har Vänsterpartiet lagt ett utskottsinitiativ i riksdagens skatteutskott om offentlig land-för-land-rapportering. Förslaget röstades ner av Socialdemokraterna. I stället för öppenhet och transparens får vi information om skatteflykt från visselblåsare och journalistiska läckor. 

Vidare har regeringen agerat obegripligt kring EU:s svarta lista över skatteparadis. Den har betydande brister och friar en del av världens värsta skatteparadis. Om EU använde sina kriterier på sina egna medlemsländer skulle troligtvis Cypern, Irland, Luxemburg, Malta och Nederländerna räknas som skatteparadis. Här måste regeringen agera för att skärpa kriterierna för listan om den ska kunna bli ett effektivt verktyg i kampen mot skatteflykt. 

Avlistar ökända skatteparadis

Dessutom har regeringen varit med och tagit bort flera skatteparadis från listan. Senast i oktober 2020 avlistades Caymanöarna, som är det tredje mest skadliga skatteparadiset för företags skatteflykt enligt Tax Justice Network. 

Coronakrisen har visat att om ska vi stoppa en pandemi eller andra stora kriser så krävs det att vi gör det tillsammans. Då är det inte rimligt att en ekonomisk elit drar ifrån, flyr undan skatt och lämnar resten av samhället efter. 

Det är dags att regeringen och finansminister Magdalena Andersson börjar gå från ord till handling och stoppar de superrikas dränering av svenska skatteintäkter. 

Pengar som mer än någonsin behövs i välfärden.  


Tony Haddou

Skattepolitisk talesperson Vänsterpartiet

LÄS MER: Magdalena tar och tar – från den som lite har 

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.