Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-förslag: Sväng om till mer human flyktingpolitik

Permanenta uppehållstillstånd är inte bara humant. Det är ett viktigt steg för ökad integration, skriver Emelie Stark och Enna Gerin.
Foto: Niclas Hammarström
Emelie Stark (S), kongressombud från Stockholm.
Enna Gerin (S), kongressombud från Stockholm.
Foto: Eva Lindblad/1001bild

På S-kongressen kommer Stockholms partidistrikt söka stöd för en socialdemokratisk migrationspolitik som bland annat vill öka kvotflyktingsystemet och värna rätten till familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd, skriver Emelie Stark och Enna Gerin (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Människor flyr. De flyr från krig, fattigdom och förtryck. De flyr för sitt liv. Så länge människor flyr är det vårt ansvar att ha ett regelverk som är hållbart för samhället och samtidigt säkerställa att vi följer internationella konventioner och står upp för asylrätten. Detta borde vara en självklarhet för socialdemokratin.

Permanenta uppehållstillstånd är inte bara humant. Det är ett viktigt steg för ökad integration. Med permanenta uppehållstillstånd kommer trygghet och ökad sysselsättningsgrad. När uppehållstillstånd är för korta blir det svårare för människor att planera för framtiden, att söka utbildningar och kunna ta jobb. Det ökar segregationen och klyftorna i samhället.

Vi kan inte vara sämst i EU

Röda korset lyfter i en rapport fram de negativa hälsoaspekterna av tillfälliga uppehållstillstånd och visar att dessa leder till ökad psykisk ohälsa. Man lyfter också fram att det finns fall där människor till och med har nekats viktig vård för att deras tid för uppehållstillstånd varit för kort för att kunna tillgodose vården. 

Skapa förutsättningar för ett hållbart och evidensbaserat flyktingmottagande, som inte bygger på rädsla, misstänksamhet och populistisk symbolpolitik

Vi vill arbeta för att alla länder i EU har ett jämnare mottagande och det är rimligt att göra anpassningar till resten av EU. Men målet för Socialdemokraterna kan inte vara att Sverige ska vara sämst i hela EU. Redan innan talibanernas övertag i Afghanistan sökte sig många afghanska flyktingar som fått avslag på sin ansökan i Sverige vidare till Frankrike och Tyskland, där de i många fall tack och lov fick skydd. Fortfarande i dag lever personer från Afghanistan i Sverige med ovisshet om sin framtid. Så kan vi inte ha det.

Kommuner ska inte få smita undan

Liksom att varje land i EU ska dela på ansvar för mottagande av asylflyktingar är det också viktigt att alla kommuner i Sverige delar på ansvaret och hjälps åt. Vi kan inte acceptera att vissa kommuner på ett osolidariskt sätt smiter från sitt nationella ansvar. 

Samtidigt som den tillfälliga lagen implementerades 2016 minskade också flyktingmottagandet. Detta används i dag som argument för att fortsatt ha tillfälliga uppehållstillstånd som regel, man menar att det avskräcker människor från att fly hit. Förutom det absurda i att vilja skrämma bort människor som redan flyr krig och elände, var det faktiskt inte de tillfälliga uppehållstillstånden som ledde till minskat flyktingmottagande. 

Det som framför allt hade effekt på antalet flyktingar till Sverige var ID-kontrollerna vid gränserna och att färre människor lyckades ta sig in i Europa och ännu färre lyckades ta sig hela vägen upp till Sverige. 

Förslaget på S-kongressen

På Socialdemokraternas kongress i Göteborg 3–7 november kommer Stockholms partidistrikt söka stöd för en socialdemokratisk migrationspolitik som bland annat vill öka kvotflyktingsystemet och värna rätten till familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd.

Det är dags att vi skapar förutsättningar för ett hållbart och evidensbaserat flyktingmottagande, som inte bygger på rädsla, misstänksamhet och populistisk symbolpolitik, utan ser till både människors och samhällets bästa.


Av Emelie Stark (S)

Kongressombud, Stockholm

Enna Gerin (S)

Kongressombud, Stockholm