Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S ekonomiska politik är ett fall för Lyxfällan

Moderatledaren Ulf Kristersson måste gå till val på bland annat sänkt elskatt och sänkt internationellt bistånd, skriver Matilda Ekeblad.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Matilda Ekeblad, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet.

Socialdemokraternas ekonomiska hushållning är ett klassiskt fall för ”Lyxfällan”. Idag har Sverige så höga skatter att människor behöver bidrag för att ha råd att betala dem.

Moderaterna måste gå till val på att banta staten och sänka skatter, skriver MUF:s ordförande Matilda Ekeblad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Socialdemokraternas politik är ohållbar. Svenska folket förtjänar att få behålla mer pengar i plånboken och att få valuta för sina surt förvärvade pengar. Så ser det inte ut idag. I stället pratar den socialdemokratiska finansministern om en ”beredskapskatt” för att kunna finansiera satsningar på statens kärnuppgift. Väljarna förtjänar en motpol till de socialdemokratiska skattehöjningarna när de går till valurnan i höst. Ulf Kristersson måste lova att sänka skatten. 

Idag har Sverige världens fjärde högsta skattetryck, skatter så höga att människor inte längre har råd att betala dem. Det logiska i denna situation vore att sänka skatten. Tyvärr består regeringen av socialdemokrater, vilka har en ohälsosam förkärlek till bidrag. Exempelvis har finansminister Mikael Damberg (S) meddelat att regeringen kommer betala ut 14 miljarder i bidrag för att bland annat kompensera för de skyhöga elräkningarna. Elräkningar som hade kunnat få en lägre prislapp om man i stället valt att sänka elskatten till EU:s miniminivå. 

Hur kan vi inte ha råd med stärkt försvar?

Socialdemokraternas orimliga skattepolitik stannar dock inte där. För att kunna höja försvarsanslagen till två procent av BNP menar regeringen att de svenska skattebetalarna måste beskattas ännu hårdare. Att Sverige trots sitt höga skattetryck inte har råd att bekosta en försvarssatsning, vilket är statens kärnuppgift, är absurt. 

Moderaterna måste gå till val på att banta staten och sänka skatter. Det är dags att vi ser till att skattepengarna går till statens kärnverksamhet.

Dessutom beräknas Sveriges statsfinanser att gå med överskott på över 100 miljarder kronor och stora budgetöverskott väntas även kommande år. Det finns således redan utrymme för att finansiera en försvarssatsning utan att höja skatten ännu mer – snarare handlar det om Socialdemokraternas ovilja att prioritera försvaret.

Sänk skatten och minska utgifterna

Socialdemokraterna ser i dag svenska folket som en kassako till en ständigt expanderande stat. Moderaterna måste gå till val på att banta staten och sänka skatter. Det är dags att vi ser till att skattepengarna går till statens kärnverksamhet. MUF föreslår därför att Moderaterna ska:  

Avskaffa den statliga inkomstskatten: Den gör att det lönar sig mindre för driftiga människor att arbeta mer då över hälften av deras löneökning går till skatteintäkter.

Sänka internationellt bistånd: Sverige har i dag ett mål om att ge 1 procent av BNI i internationellt bistånd vilket är långt över FN:s rekommenderade nivå på 0,7 procent – ca 15 miljarder kronor mer. Att Sverige ger bistånd är positivt, men det biståndet behöver vara snävare och mer effektivt än i dag.

Sänka elskatten: Det är inte hållbart att en tredjedel av elräkningen i dag består av skatt. Därför bör vi sänka elskatten till EU:s miniminivå. 

Minska finansieringen till Public service: Att skattebetalarnas pengar i dag går till program som melodifestivalen och gift vid första ögonkastet är inte rimligt. Dags att vi skär ner på public service för att i längden avskaffa det. Fria val, yttrandefrihet och ett oberoende rättsväsende är garanten för demokrati. Public service är inte det.

Sänka skatten på ISK: Fler måste spara mer. Gör de första 500 000 man investerar i ISK skattefria. 

Ta krafttag mot bidragsfusket: Bara under 2021 lurade fuskare till sig miljardbelopp från Försäkringskassan. 

Det är tydligt att Socialdemokraternas ekonomiska hushållning är ett klassiskt fall för Lyxfällan. Skattebetalarna behöver få behålla mer av sina pengar i plånboken. Svenska folket förtjänar bättre. 


Av Matilda Ekeblad

Förbundsordförande MUF