Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-debattör: Ja till Nato – 10 skäl för vänsterfolk

Hangarfartyget USS Harry S Truman på Natouppdrag i Medelhavet.
Foto: GIUSEPPE DISTEFANO/TT
Jonas Helling, journalist och S-debattör.

Jag har varit för ett svenskt medlemskap i Nato sedan Berlinmuren föll.

Här är mina skäl till varför jag tycker att Nato är en utmärkt säkerhetspolitisk konstruktion – särskilt för folk till vänster som, liksom jag själv, i grunden föredrar höga barnbidrag före stridsvagnar, skriver S-debattören Jonas Helling.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

1. Den svenska alliansfriheten är inte och har aldrig varit ideologiskt motiverad, bara realpolitiskt: Att Sverige inte gick med i Nato redan när Danmark och Norge gjorde det 1949 beror framför allt på att Moskva förbjöd Finland att gå med, och att vi inte ville lämna finländarna ensamma. 

2. Alliansfrihet är ingen vänsterideologi: I 30 av våra grannländer finns mängder av S- och vänsterpartier som aldrig skulle komma på tanken att deras land ska lämna Nato. Rent ideologiskt kan jag bara se ett parti som borde landa i att Sverige ska vara alliansfritt och det är – Sverigedemokraterna. I Europa är det ju SD:s systerpartier som vill att deras länder ska lämna EU och Nato och istället framleva sina dagar isolationistiskt i nationalistisk anda.

3. Nato har tämjt sina egna vilddjur: Sedan Nato bildades för 73 år har vapnen lagts ned, för gott, mellan alliansens 30 medlemsländer. Länder som genom århundraden bekrigat varandra. Detta är ett faktum som borde ha kunnat ge Nato Nobels fredpris vilket år som helst sedan organisationen bildades 1949. 

En del hävdar att Nato är opålitligt eftersom Nato-hånaren Donald Trump återigen skulle kunna bli USA:s president. Men det går att vända på resonemanget.

4. Nato är en extremt defensiv militärallians: Nato har en kärnuppgift – att avskräcka utomstående makt från att attackera Nato-medlemmarnas territorium, och – om så skulle ske – försvara detsamma. Samtliga 30 medlemsländer har veto mot att aktivera organisationen för andra uppgifter än denna. Denna konstruktion ger Nato ett icke-aggressivt särdrag som jag tycker borde passa svenskt – och vänstersinnat – kynne mycket bra. 

5. Vi har – sedan Elvis slog igenom – varit helt beroende av USA/Nato för vår säkerhet: Sverige har i retoriken hävdat sig stå alliansfritt mellan olika stormaktsblock. Men sanningen är att vi aldrig har kunnat försvara oss själva mot stormaktsdiktaturer som Nazityskland/Sovjet/Putin-Ryssland. Därför tecknade den svenska regeringen redan på 1950-talet hemliga avtal med USA om hjälp ”in case of trouble”. 

6. Medlemskap ger tydlighet – för oss själva och för vår omvärld. Och genom att vara förutsägbara bidrar vi till stabilitet i vårt närområde. 

7. Alliansfrihet är inte lika med nedrustning – tvärtom: Det enda som bevisligen leder till nedrustning är upplevd trygghet. Som under 1990- och 00-talen, då Sverige – och Natoländerna – rustade ner eftersom vi upplevde att vi inte hade någon fiende att försvara oss mot. 

Statsminister Magdalena Andersson besökte nyligen militärövningen Cold response i Narvik, där Nato- och partnerländer ingår.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

8. Det blir billigare att försvara sig med Nato: Det säger sig självt att det blir billigare att samsas om sitt försvar med andra länder. Om Ryssland lägger t ex 5 procent av sin BNP på försvaret kommer ett alliansfritt Sverige framöver vara tvunget att lägga minst lika mycket, om vi inte har försvarsgarantier från väst. 

9. Nato tystar inte Sveriges röst i världen: Huvudsyftet med Nato är att skydda medlemmarna från militär attack, inte att ”tycka” saker om världsläget i allmänhet. Detta är en viktig förklaring till att Nato överlevt så länge och att man varit så framgångsrik. Detta gör t ex att tidigare ärkefiender som Grekland och Turkiet kunnat vara med i Nato, trots att de varit oense om annat. Med allians som trygghet i ryggen skulle Sverige snarare kunna sticka ut hakan mer, inte mindre, på den internationella scenen. 

10. Nato blir ännu viktigare om Donald Trump skulle göra comeback: En del hävdar att Nato är opålitligt eftersom Nato-hånaren Donald Trump återigen skulle kunna bli USA:s president. Men det går att vända på resonemanget. Utan Natomedlemskap bygger Sveriges försvar i princip helt på att USA – ensidigt – ska komma och rädda oss om det behövs. Som Nato-medlem får vi stöd av ytterligare 29 länder, oavsett vem som för tillfället styr i Vita huset. 


Av Jonas Helling

Journalist och S-debattör

Överstelöjtnanten: ”Stor skillnad att vara med i Nato eller inte”

0