Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S bryr sig inte ett skit om samerna

Skövlingen är oåterkallelig och kommer få förödande effekter på såväl världsarvet Laponia som på renbetesmarkerna, skriver Rebecka Forsberg.
Foto: Paul Wennerholm/TT
Rebecka Forsberg, språkrör Grön ungdom.

Hur ska en ung same någonsin känna förtroende för staten? Det enda de känner till är svek och stöld. Och till vilket pris? Järnmalm har vi redan.

Att SSU verkar gå med på gruvan i Gállok/Kallak är ofattbart. Svik inte samerna som ert moderparti har gjort, skriver Grön ungdoms språkrör Rebecka Forsberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. 22 mars 2022 är en mörk dag i Sveriges historia. När regeringen sa ja till Beowulf Minings gruva i Gállok/Kallak så valde Socialdemokraterna att fortsätta den rasistiska traditionen av att svika, ignorera och straffa vårt urfolk samerna. År 2022 borde vi veta bättre än så. Förutom sametinget och samtliga samebyar är FN, UNESCO och Amnesty bara några exempel på tunga människorättsorganisationer som avråder från en ny järnmalmsgruva i Sápmi. Trots det sa Socialdemokraterna ja till storkapitalets intressen. SSU – var är era protester?

Bryter mot FN:s deklaration om urfolk

Urfolket samerna har rätt att få behålla och utveckla sin kultur. Renskötsel, jakt och fiske samt att leva i och av naturen är en bärande del av den samiska kulturen. Allt detta hotas av den planerade gruvan i Gállok/Kallak. Samernas rätt till Sápmis marker är ingen åsikt, utan en grundlagsskyddad rättighet. Sverige har dessutom skrivit under FN:s urfolksdeklaration som är en del av de mänskliga rättigheterna. Där står det tydligt att urfolk har rätt till självbestämmande över sina egna marker. 

Varför köra över samernas rättigheter för järnmalm? Det har vi redan gott om, menar Grön ungdom.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Det samiska folkets vilja måste respekteras – när ett enat samiskt samfund säger nej till gruvan i Gállok/Kallak borde det också avspeglas i regeringens beslut. Men när näringsministern säger att renarna ska åka lastbil genom skövlade skogar, bryr han sig inte ett piss om samiska renskötare. Samerna struntas i och historien av den svenska statens övergrepp fortsätter.

Rasistisk kolonisering

När det gäller samiska rättigheter fattar Socialdemokraterna inte ett skit. De kan lätt fördöma både historiska övergrepp och nutida kolonisering – så länge den utförs av andra. Men när det gäller vår egen rasistiska kolonisering av Sápmi är det annorlunda. Det går bra att hålla fina tal om mänskliga rättigheter, men när det väl gäller prioriteras storkapitalet framför det samiska folket. 

Vi ställer oss frågan: Hur ska en ung same någonsin känna förtroende för staten? Det enda de känner till är svek och stöld. Och till vilket pris? Järnmalm har vi redan. Skövlingen är däremot oåterkallelig och kommer få förödande effekter på såväl världsarvet Laponia som på renbetesmarkerna, fiskeriet och Gállok/Kallaks vattentäkter. Dessutom kommer gruvan bara vara i gång i 14 år, vilket är patetiskt kort tid. Det skapar inga långsiktiga jobb. Istället blir renskötare och fiskare arbetslösa, när förutsättningarna för deras näringar jämnas med marken för all överskådlig framtid. 

Vem litar på exploatören Beowulf?

Som om regeringens förnedrande behandling av samer inte vore nog, avslöjade Aftonbladet den 17 mars 2022 att Beowulf Mining placerar sina tillgångar i skatteparadis. Deras löfte om att gruvan skulle dra in en massa skattepengar till Jokkmokks kommun klingar därmed tommare än ekon i det planerade dagbrottet. Bolaget har inte ens tillräckligt med pengar för att finansiera gruvan! Men det kanske inte är så noga eftersom näringsminister Thorwaldsson ”älskar gruvor”? 

Ryggradslöst av SSU

Nej, det verkar bara handla om en sak: kortsiktigt vinstintresse. Vi är oändligt trötta på att ekonomiska intressen gång på gång prioriteras över miljö och mänskliga rättigheter. Att SSU verkar gå med på det här är ofattbart. Ni som säger er bry er om både människor och miljö – nu har ni chansen! Svik inte samerna som ert moderparti har gjort. Visa att ni står på rätt sida av historien och ligg på regeringen att tänka om och göra rätt! 

Mot bakgrund av allt detta säger vi i Grön Ungdom och Miljöpartiet tydligt nej till gruvan i Gállok/Kallak. Vi står med tillsammans med Amnesty, FN, UNESCO, sametinget, miljörörelsen och ett enat samiskt samhälle. För oss väger samernas rättigheter tyngre än kortsiktiga vinstintressen. SSU – vill ni verkligen ta storkapitalets sida i den här striden?


Av Rebecka Forsberg 

Språkrör Grön ungdom

Regeringen säger ja till gruva i Kallak

Märta Stenevis kritik: ”Kolonialt och naturfientligt”

0