Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S bör berätta om vad de tycker om Euron

Mikael Damberg, kampanjgeneral för Socialdemokraterna.
Foto: Christian Örnberg

När en rad S-politiker ägnar mycket tid åt att förklara  varför vi inte ska prata om euron, istället för att förklara vad de  tycker, då bör väljarna spetsa öronen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Socialdemokraternas Mikael Damberg, S kampanjgeneral, EU-kandidater och den S-nära statsvetare Johan Hinnfors har alla med kraft inskärpt att vi inte bör prata om euron under EU-valet.


Inte en enda gång har de klart och tydligt sagt var S står i frågan, är det ”ja” eller är det ”nej” till euron? Skälet är uppenbart: S-sympatisörerna är mot euron till förkrossande majoritet.


Man har använt den helt orimliga förklaringen att euron inte har med EU-parlamentet att göra för att slippa ta ställning. Detta trots att eurons framtid och eurokrisen varit den kanske enskilt största frågan i parlamentet och i valdebatten över hela Europa.

Därför har svenska parlamentarikers inställning en avgörande betydelse när man senare ska fatta beslut kopplade till valutan.


Tyvärr har svensk media snällt accepterat tesen att euron inte är viktig. Det är som att vissa partiers strategi att vifta bort valet, påbjuda ”största möjliga tystnad” har lyckats.


Men EU-valet är oerhört viktigt. EU är under omvandling, samarbetet dras mellan mer centralisering med eurokrisen och sönderslitande nationalism och främlingsfientlighet. Centerpartiet hoppas istället på fokus på det viktiga; miljö, öppna gränser och mindre byråkrati.


Låt oss prata EU-frågor i EU-valet, och euron är en av den, vad än S säger.


Martin Ådahl

Chefsekonom för Centerpartiet