Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S behöver vinna de ungas engagemang

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (till höger) och SSU-ordföranden Gabriel Wikström.
Foto: Bertil Enevåg Ericson / Scanpix

Det är unga som förlorat mest på en moderatstyrd politik. S måste därför  bli bättre på att attrahera unga, men för att lyckas behöver partiet  tänka om. Det skriver Gabriel Wikström och Ellinor Eriksson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det finns inget viktigare för en ung människa än att känna makt över sitt eget liv. Den makten kommer ofta av att man får rätten till kunskap, rätten till ett jobb och rätten till ett hem. För en ung människa handlar friheten ofta om rätten att bli vuxen och bestämma över den egna framtiden. Denna makt är central i det socialdemokratiska frihetsbegreppet och utgångspunkten för SSU:s politiska engagemang.

I dag känner allt fler unga vanmakt när möjligheterna att ta plats i vuxenvärlden krymper. Vanmakten har sin grund i de senaste årens samhällsutveckling där en borgerlig politik har lett till att skolan hamnat i en allt större kris, att arbetslösheten brett ut sig och att det blivit svårare för allt fler unga att skaffa sig sitt första riktiga hem. Samtidigt som samhällsutmaningarna har hopat sig, har den borgerliga politiken varit passiv och stillastående.

I en tid då unga känner allt större vanmakt inför det faktum att deras valmöjligheter krymper och deras handlingsfrihet kringskärs så måste politiken spela en större roll. Risken är annars att unga förlorar tron på samhället, tron på demokratin och tron på framtiden.

De borgerliga partierna har visat att de inte tar den rådande utvecklingen på allvar. Istället har de i högsta grad själva bidragit till att avveckla politikens verktyg genom att på många sätt verka enligt devisen "sköt dig själv och skit i andra". Vår övertygelse är att allt fler unga nu önskar en förändring. Dagens ungdomsgeneration vill se politiker som vågar ta ansvar för de stora samhällsutmaningarna. Vi vill att S vågar axla den rollen. Men för att vårt parti på allvar ska kunna förändra samhället, sätta politiken i rörelse och vinna ungas förtroende måste tre stora förändringar till:

Socialdemokraterna behöver fler ben att stå på. Att bara prata jobb och skola duger inte. En majoritet unga känner i dag klimatångest. Trots det profilerar sig S sällan i miljöfrågor. På samma sätt är det med jämställdheten, en av vår tids viktigaste utmaningar där Socialdemokraterna tidigare har gått i bräschen. Under den moderatledda regeringen har jämställdhets- och miljöarbetet till och med gått bakåt. Det borde med andra ord vara öppet mål för S att driva de här frågorna hårdare.


Ett förändrat medieklimat tillsammans med en större transparens och öppenhet till följd av en revolutionerande utveckling kring hur vi kommunicerar med varandra ställer nya krav. Socialdemokraterna måste därför på allvar modernisera sin organisation. Först då kan man kanalisera nya typer av engagemang och bli det moderna framtidsparti som man vill vara.

Socialdemokraterna måste tydligt peka ut de unga som en av de viktigaste grupperna att vinna i nästa års val. Det är många gånger unga som har förlorat mest på den moderatstyrda politiken och det är därmed unga som har mest att vinna på att byta regering. Ändå lyckas inte S i tillräcklig utsträckning locka till sig de unga. Framförallt handlar det om att Socialdemokraterna måste våga vara betydligt mer ideologiska, tydliggöra politiska skiljelinjer och tro på att de egna värderingarna verkligen håller.

Klarar Socialdemokraterna av att anta dessa tre utmaningar kommer man att ha goda möjligheter att vinna nästa års val. Framförallt kommer man att ha goda möjligheter att också förändra samhället på lång sikt. Därför kommer SSU under vår fortsatta ledning att driva Socialdemokraterna i denna riktning.


Vinnarna blir vi unga och alla som tror att ett samhälle i förändring behöver en politik i rörelse.


ELLINOR ERIKSSON

omvald förbundssekreterare SSU


GABRIEL WIKSTRÖM

omvald förbundsordförande SSU