Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S är nöjda med dagens höga invandringsnivå

Maria Malmer Stenergard intervjuades i Expressen TV efter att migrationskommitténs förslag överlämnats till justitie- och migrationsministern.
Stefan Löfven valde Miljöpartiet och makten före åtstramningar, skriver Maria Malmer Stenergard.
Foto: OLLE SPORRONG
Maria Malmer Stenergard är migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: Henrik Montgomery/TT

I dag överlämnas migrationskommitténs förslag till Morgan Johansson (S). Vad som sedan kommer att ske är det få – om ens någon – som vet. 

Det är djupt oseriöst. Det handlar om en ödesfråga för Sverige, skriver Maria Malmer Stenergard (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Stefan Löfven sade så sent som i januari till Dagens Nyheter att antalet asylsökande ska bli ”rejält många färre”. På fråga vad som är unikt socialdemokratiskt med detta, då det likväl kunde ha uttalats av en moderat eller sverigedemokrat, svarade Stefan Löfven att ”vi genomför det”.

Vid förhandlingsbordet sade S sedan konsekvent nej till alla moderata förslag för en målstyrd och restriktiv invandring. Det visade sig att S var nöjda med dagens höga nivåer på invandringen.

Nu står Socialdemokraterna som enda parti bakom migrationskommitténs samtliga 26 förslag. Regeringskollegan Miljöpartiet står bakom tre av förslagen. Kommitténs opolitiska tjänstemän skriver att förslagen innebär att antalet asylsökande kommer att ligga kvar på dagens nivåer.

Motsvarar ett nytt Ängelholm

Av den senaste prognosen från Migrationsverket framgår att 73 000 personer kommer att söka asyl i Sverige fram till år 2023. Av dessa räknar Migrationsverket att 26 000 personer kommer beviljas uppehållstillstånd. Därtill tillkommer 16 200 anhöriga till fd asylsökande. Totalt rör det sig alltså om 42 200 asylrelaterade uppehållstillstånd de kommande tre åren. Det motsvarar ett nytt Ängelholm.

Hur ska Sverige få en stram invandringspolitik där antalet asylsökande blir ”rejält många färre” – som Stefan Löfven har lovat?

Men om migrationskommitténs förslag ens kan landa på riksdagens bord förblir högst oklart. Morgan Johansson säger att MP helt enkelt får acceptera den hoppande majoritet som finns i riksdagen. MP säger att de kommer stoppa regeringen från att driva en politik som inte båda regeringspartierna stödjer.

MP är åtminstone konsekvent

Till skillnad från MP, som åtminstone är konsekvent i sitt motstånd mot en ansvarsfull och hållbar invandringspolitik, svänger S än hit – än dit. Vi har tidigare sett hur deras hårda retorik gång på gång slutat i dåliga kompromisser i regeringsställning.

Gymnasielagen är ett exempel. Trots omfattande kritik från flera tunga remissinstanser och från Lagrådet drevs lagen trots allt igenom. Ett år senare beslutade den rödgröna regeringen om tillägg så att fler skulle omfattas.

Ett annat exempel är spårbyte, som innebär att en person som fått avslag på sin asylansökan och ett beslut om utvisning i stället kan beviljas ett uppehållstillstånd på grund av arbete. Delegationen för migrationsstudier, Migrationsverket och Riksrevisionen har pekat ut spårbyte och gymnasielagen som politiska åtgärder som försvårar myndigheternas arbete med återvändande.

Ta bort spårbyte helt

Ett nej måste vara ett nej. Moderaterna vill därför helt ta bort möjligheten till spårbyte. Det vill egentligen också S, men just nu låter de utreda Miljöpartiets och Centerpartiets krav på att det ska bli lättare för fler personer utan asylskäl att ändå få en möjlighet att stanna i landet.

Efter att Isabella Lövin (MP) offentligt läxat upp sin chef för hans uttalanden om invandringen var det inte längre statsministern utan partiordförande Löfven som i januari sade att ”vi ska visa att antalet asylsökande blir färre – rejält många färre för att vi ska klara integrationen”.

Valde makten före förnuftet

Så blev det alltså inte. Miljöpartiet hotade med regeringskris, något som Isabella Lövin själv bekräftade i SVT:s Agenda (30/8), och de avser att stoppa regeringen från att lägga fram förslag som inte MP står bakom. Det hade nästan varit en roande fars, om det inte hade varit på riktigt. I en på riktigt viktig fråga.

Socialdemokraterna gjorde sitt val. De valde Miljöpartiet och makten före moderata åtstramningar. Nu får de också ta konsekvenserna av sitt vägval. Morgan Johansson är oss alla svaret skyldig: hur ska Sverige få en stram invandringspolitik där antalet asylsökande blir ”rejält många färre” – som Stefan Löfven har lovat?


Av Maria Malmer Stenergard (M)

Migrationspolitisk talesperson

Miljöpartiet om arbetet med nya lagstiftningen