Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S är ljusår från en vettig klimatpolitik

Det är enkelt att hitta exempel på hur långt S har kvar till en hållbar klimatpolitik. De vill bland annat bygga ut Arlanda, skriver Tomas Eriksson. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tomas Eriksson (MP) är miljö- och kollektivtrafikregionråd i Region Stockholm. Foto: Fredrik Hjerling
Kalle Sundin är utredare vid fackliga idéinstitutet Katalys. Foto: Henrik Karlsson

Inget vore mer välkommet än om Socialdemokraterna försökte ta vår profilfråga. Nu är de ljusår från en vettig politik. 

Faktum är att S alltid väljer ekonomi framför klimat när det gäller, skriver Tomas Eriksson (MP) i ett svar till Kalle Sundin från Katalys.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | KLIMAT & MILJÖ. Kalle Sundin från Tankesmedjan Katalys skriver i en debattartikel att S inte kan fortsätta att överlåta så stora delar av regeringens klimatarbete till Miljöpartiet. Syftet är uppenbart att göra oss oroliga för att S nu ska ta vår profilfråga, men inget vore mer välkommet än om de försökte. För sanningen är att Socialdemokraterna är ljusår ifrån en vettig klimatpolitik.

Det är enkelt att hitta exempel på hur långt Socialdemokraterna har kvar till en hållbar klimatpolitik. På helgens kongress var till exempel Niklas Nordström kongressordförande. Han är inte bara kommunalråd i Luleå och en av partiets tyngsta kommunpolitiker utan även ordförande i Svenskt flyg. Från den positionen var han en av de som in i det längsta propagerade mot införande av flygskatt.

Flygplatsutbyggnad och nya motorvägar

Listan kan göras längre. Socialdemokraterna är även positiva till utbyggnaden av en fjärde landningsbana på Arlanda. De var pådrivande för bygget av förbifarten och driver fortfarande på för ytterligare motorvägar i landets storstäder. Södertörnsleden i Stockholm är kanske det främsta exemplet på en sådan satsning som leder till ökad biltrafik.

Faktum är att Socialdemokraterna i princip alltid väljer ekonomi framför klimat när det gäller.

Om S behöver förslag för att förbättra för landsbygden är det bara att genomföra våra förslag

Ur det perspektivet är det förstås välkommet att Kalle Sundin driver på för att Socialdemokraterna ska flytta fram sina positioner i klimatfrågan. Märkligare är att han inte föreslår några politiska förändringar i sakfrågor utan endast fokuserar på utnämningen av ytterligare en minister och ett nytt sidoförbund inom sitt eget parti.

Rena M-argumenten om landsbygdspolitiken

Det som är mest svårtolkat i artikeln är varför Sundin vill gå Moderaternas ärenden och anklagar Miljöpartiet för att bedriva politik för en storstadselit. För den som följt den politiska debatten vet nog att Miljöpartiet knappast är motståndare till utbyggnad av välfärd på landsbygden. Inte heller var det vårt förslag att avskaffa värnskatten. Om Socialdemokraterna behöver förslag för att förbättra för landsbygden är det bara att genomföra våra förslag om att mer av intäkterna från vatten- och vindkraftverk ska gå till kommunerna där kraftverken står.

Sundin har en del att jobba med för att förvandla Socialdemokraterna till ett grönt parti. Mitt förslag är att Katalys fortsätter driva på. Det behövs fler inte färre partier som driver en tuff klimatpolitik, men snälla lämna Miljöpartiet utanför diskussionen.

 

Av Tomas Eriksson (MP) 

Miljö- och kollekivtrafikregionråd Region Stockholm