Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S är beroende av sina odemokratiska väljare

Det går inte att beskriva med mindre ord än att det är en maffiakupp för att få bort en ledande företrädare som arbetar mot organiserad brottslighet, skriver Louise Meijer (M).
Foto: Pressbild
Det som har hänt i Socialdemokraterna i Botkyrka måste sättas i ett större perspektiv. Det är inte en kuppartad engångsföreteelse som Sveriges största oppositionsparti råkat ut för, skriver Louise Meijer (M).
Foto: Tim Aro/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Socialdemokraterna avsätter en politiker som kämpar mot gängbrottslighet är det inte en engångsföreteelse.

Sveriges största oppositionsparti har en oförmåga att hålla en rågång mellan demokratins grundvalar och gängkriminalitet såväl som religiös och kulturell extremism, skriver Louise Meijer (M). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I helgen avsattes Botkyrkas kommunstyrelseordförande Ebba Östlin på ett socialdemokratiskt medlemsmöte. Enligt medierapporteringen var det ett 50-tal nya medlemmar på plats varav flera inte kunde svenska och dessutom fanns personer med kopplingar till gängkriminalitet på plats. En av personerna ska nyligen ha suttit i fängelse och vara medlem i det kriminella Vårbynätverket.

Det går inte att beskriva med mindre ord än att det är en maffiakupp för att få bort en ledande företrädare som arbetar mot organiserad brottslighet. Ebba Östlin har nämligen gjort sig känd för att dra sitt strå till stacken i kampen mot gängkriminalitet. 

För ett år sedan stängde hon tre fritidsgårdar och fyra fritidsklubbar efter att kommunens utredning visade att anställda hade dömts för grova brott, att det förekommit våld och narkotika i lokalerna, och att personer tillhörande Vårbynätverket ska ha vistats i lokalerna i skyddsvästar. 

Konsekvent visar det socialdemokratiska partiet en oförmåga att hålla en rågång mellan demokratins grundvalar och gängkriminalitet såväl som religiös och kulturell extremism.

Det var ABF som drev verksamheterna som stängdes och de menade att rapporten var felaktig. De fick i sin tur stöd av en falang inom Socialdemokraterna i Botkyrka och sedan dess har det pågått en intern maktkamp i kommunen. Nu har de alltså med rösterna 91 mot 88 avsatt en kommunal företrädare. En majoritet vars röster utgörs av mycket tveksamma agendor och syn på bekämpandet av gängkriminalitet och infiltration i offentlig verksamhet.

Det som har hänt i Socialdemokraterna i Botkyrka måste sättas i ett större perspektiv. Det är inte en kuppartad engångsföreteelse som Sveriges största oppositionsparti råkat ut för. Konsekvent visar det socialdemokratiska partiet en oförmåga att hålla en rågång mellan demokratins grundvalar och gängkriminalitet såväl som religiös och kulturell extremism. 

Strax före riksdagsvalet förra året framkom det att en centralt placerad S-tjänsteman med ansvar för vissa säkerhetsfrågor låtit en gängkriminell person bo i sitt radhus. Den kriminelle personen är nämligen släkt med tjänstemannens fru. Samma tjänsteman är också aktiv i just Socialdemokraterna i Botkyrka. 

Sitter lugnt kvar

I Malmö har det sedan länge varit känt att antisemitismen är utbredd inom det socialdemokratiska partiet, med allt från att den tidigare kommunstyrelseordföranden Ilmar Reepalu sa att judar borde ta avstånd från Israels politik som svar på att judar attackeras på Malmös gator, till att det socialdemokratiska ungdomsförbundet sjunger antisemitiska ramsor på 1 maj.

Till detta kommer avslöjandet om att det socialdemokratiska kommunalrådet i Malmö, Frida Trollmyr, hade kännedom om att kommunens lokaler användes för att hålla romska rättegångar. På en dold inspelning säger hon att det vore politiskt självmord att lägga ner verksamheten. Hon är fortfarande aktiv socialdemokratisk politiker i Malmö.

Det tycks vara så att om man inom Socialdemokraterna i praktiken arbetar mot organiserad brottslighet så avsätts man. Men om man ser genom fingrarna kring religiös och kulturell extremism, eller rentav uttrycker sådana åsikter själv, sitter man lugnt kvar.

Beroende av medlemmar

På frågan varför det är så här finns bara ett svar: det socialdemokratiska partiet är beroende av medlemmar, röster och väljare som har tveksamma värderingar. Då spelar stora ord i riksdagens talarstol ingen roll för i verkligheten måste man hålla sig vän med sitt väljarunderlag.

Detta får naturligtvis även politiska konsekvenser. Det är sedan länge väl känt att våra gemensamma skattepengar finansierar religiösa och kulturella organisationer med antidemokratiska och antisemitiska åsikter. Med ett socialdemokratiskt regeringsinnehav de senaste två mandatperioderna är det mot bakgrund av ovanstående inte konstigt att bidragen fortsatt har betalats ut.

Med den nya regeringen och dess regeringsunderlag kan detta få ett slut. Vi välkomnar alla som på riktigt vill delta i kampen mot den organiserade brottsligheten i Sverige och för demokratiska idéer i alla delar av landet. 


Av Louise Meijer (M) 

riksdagsledamot och ledamot av justitieutskottet

De största nyheterna 2022 – vi har sammanfattat året 


Kommer du ihåg de största nyhetshändelserna 2022?