Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S använder en strategi vi brukar se i diktaturer

Partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) i samtal med statsminister Löfven.
Foto: FILIP ERLIND/TT
Mattias Lindberg, borgerlig debattör.

Ett av kännetecknen för ett land med auktoritära tendenser är att den politiska oppositionen inte ses som legitim. 

Ledande socialdemokrater ägnar sig i detta nu åt att försöka detsamma i Sverige, skriver Mattias Lindberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Olof Palmes Internationella Center är den svenska arbetarrörelsens samarbetsorganisation för att internationellt stödja sådant som demokrati och mänskliga rättigheter. På sin webbsajt har de bland annat listat 11 punkter som kännetecknar ett land med auktoritära tendenser. En av dessa punkter är att den den politiska oppositionen inte ses som legitim. Där står att läsa att ”oppositionella smutskastas och tystas och det pågår dagligen i länder som Brasilien, Ungern och Kina”.

Moderaterna är måltavlan

Häromdagen gick Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad ut i en debattartikel och påstod att det ledande oppositionspartiet i Sverige, Moderaterna, hade radikaliserats och närmat sig extremhögern, att en glidning skett mot det odemokratiska hållet. Att Moderaterna skulle vara beredda att bilda en regering som har stöd av Sverigedemokraterna pekas ut som orsak. Hon påstår att glidning åt det odemokratiska hållet sker ”med förslag för att försvaga public service, mot fria medier, mot kvinnors och minoriteters rättigheter”. 

Märklig syn på demokrati

Men frågor om hur stort uppdrag och hur stor budget public service ska ha är inte något som ligger utanför det som demokratiska partier ska ta sig an. Den budget Sverige för närvarande har för public service är i sig inget kriterium för att avgöra om Sverige är demokratiskt eller ej, det är skilda frågeställningar. Det är inte så att demokratin nödvändigtvis blir bättre i ett land av att statlig media blir den dominerande aktören. 

Morgan Johansson insinuerar att det finns risk att Moderaterna kommer att ”gripa makten”. Menar han med våld eller?

Sådant som migration, kriminalpolitik och storleken på public service är sådant som vänster och höger ofta har olika åsikter om. Områdena ska avhandlas i politiska partiers förslag som de sedan kan gå till demokratiska val på och genomföra om de fått folkets stöd. Det är det som kallas demokrati. Det är inte acceptabelt att Socialdemokraterna i Sverige försöker lyfta upp sina egna åsikter i politiska sakfrågor och försöker värdera upp dessa som allmängiltiga värden i en demokrati. 

Morgan Johansson spelar fult

Morgan Johansson twittrade nyligen: ”Samma dag som Trump tvingas lämna och Joe Biden svärs in som president i USA, så signalerar Ulf Kristersson (M) att han vill gripa makten i Sverige med hjälp av SD”. Justitieministern försöker få allmänheten att associera den politiska oppositionen med stormningen av kongressen i USA. Han insinuerar att det finns risk att Moderaterna kommer att ”gripa makten”. Menar han med våld eller? 

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1352001451212623875

Morgan Johansson citerar också John F Kennedys ord: ”Den som söker makten genom att rida på tigerns rygg, slutar ofta i dess mage.” Detta säger alltså en minister för ett parti som byggt sin maktbas i decennier på ett kommunistiskt parti, som nu bytt namn till Vänsterpartiet men som fortfarande strävar mot att förbjuda privat ägande av företag, att upphäva kapitalismen och socialisera samhället. Är inte det om något att rida på tigerns rygg? 

Enormt hyckleri

Att själva bygga sin makt med stöd av ett ytterkantsparti – och sen försöka frånta oppositionen all demokratisk legitimitet så fort den gör detsamma – är ett enormt hyckleri av Socialdemokraterna. 


Av Mattias Lindberg

Borgerlig debattör

Krönikör för Bulletin