Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S ansvar att Malmö saknar HBTQ-fristad

Vilket parti beter sig egentligen mest som Donald Trump? Tobias Baudin (S) tycker att regeringens politik hotar demokratin. Karin Enström (M) tycker att Socialdemokraternas retorik är farlig.
Kim Nilsson (M), ordförande Öppna moderater Stockholm.
Foto: Pressbild
Anna Jäderström (M), ordförande Öppna moderater väst.
Foto: Pressbild
Peter Rimsby (M), ordförande Öppna moderater Skåne.
Foto: Pressbild

Sveriges tre största städer är det nu ett socialdemokratiskt styre. 

Det är upp till bevis om de kan säkerställa att storstäderna är trygga platser för alla HBTQ-personer, skriver företrädare för Öppna moderater. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nu är det upp till bevis för Socialdemokraterna i Göteborg, Malmö och Stockholm. West Pride är i full gång, följt av Malmöpride i juli och Stockholm Pride i augusti. På Socialdemokraternas hemsida går det att läsa:  

”Vi socialdemokrater står i alla sammanhang upp för människovärdet och kräver krafttag mot de hatbrott som begås på grund av rasism, främlingsfientlighet eller hets mot HBTQ+personer. I vårt starka samhälle accepteras inte diskriminering på grund av kön, ålder, funktionsnedsättning, hudfärg, tro, sexuell läggning eller något annat som gör oss människor unika – varken på arbetsplatsen, på fritiden, i skolan eller i hemmet.”

Det är stora ord att leva upp till. I Sveriges tre största städer är det nu ett socialdemokratiskt styre. Det är upp till bevis om det bara är tomma ord som ser fint ut på skrift eller om det faktiskt finns någon verklig vilja och handlingskraft att säkerställa att storstäderna är trygga platser för alla HBTQ-personer. 

Vi tre ordföranden från Öppna Moderater i Väst, Skåne och Stockholm kräver att ledande socialdemokrater förklarar hur den politik som bedrivs i Göteborg, Malmö och Stockholm rimmar med ert eget HBTQ+-politiska program. 

När nu våra tre största städer i Sverige snart fylls av regnbågsflaggor så kommer vi noga följa de ledande politikernas agerande.

Det är skrämmande att se hur medarbetarna i Göteborgs stad skräms till tystnad för att det flaggas med regnbågsflaggor. Tystnadskulturen är ingen nyhet, inte för någon, och ändå agerar inte ni Socialdemokrater. Medarbetarna dödshotas och barn och unga vågar inte besöka biblioteken i rädsla för att utsättas för både hot och våld. 

I ert HBTQ+-program så hävdar ni att ni kräver krafttag mot de hatbrott som begås på grund av rasism, främlingsfientlighet eller hat mot HBTQ-personer. De krafttagen lyser med sin frånvaro. I stället ger ni miljonbelopp till föreningar och organisationer som är homofober och aktivt motarbetar mänskliga rättigheter. För inte kan väl ni tycka att det är acceptabelt att stadens medarbetare blir dödshotade och trakasserade för att det flaggas med regnbågsflaggan i offentliga miljöer?

I september 2021 förlorade Malmös enda gaybar, Red Shoe, sitt alkoholtillstånd. Beslutet fattades av arbetsmarknads- och socialnämnden med dess socialdemokratiske ordförande. Beslutet om att dra in tillståndet föregicks av många olika anklagelser mot Red Shoe och dess ägare, och hur han än försökte göra nämnden till lags beslutades om att dra in tillståndet. 

Moderaterna var ett av de partier som reserverade sig mot beslutet. Ni socialdemokrater bär nu ansvaret för att en av Sveriges största städer står utan en egen fristad för HBTQ-personer. Är det så ni socialdemokrater vill hantera hbtq-drivna verksamheter? Vilka typer av verksamheter är det ni kommer fortsätta att diskriminera?

Nedvärderande retorik

Allt fler samkönade par bildar familj med hjälp av surrogatvärdskap. Vi ser hur nya familjer bildas i Stockholm där barn växer upp i kärleksfulla familjer. Vi vet också att dessa familjer ständigt möts av byråkratiska hinder som inte bara riskerar bli kostsamma utan också medför en otrolig stress för föräldrarna. 

Men värst av allt försätter barnen i en rättsosäker situation där de kan vara statslösa, det är inte värdigt ett land där socialdemokraterna drev igenom att barnkonventionen blev svensk lag. Ni socialdemokrater för en nedvärderande och hård retorik mot surrogatvärdskap. Har ni tänk på hur er politik påverkar alla de barn och föräldrar som skapat en familj på det sättet? Hur ska ni förhindra att ert motstånd till surrogatvärdskap inte berättigar onödig byråkrati för familjer och barn i Stockholm. För ni vill väl inte att era kommunala verksamheter ska inspireras av er syn på surrogatvärdskap och diskriminera dessa barn och föräldrar?

När nu våra tre största städer i Sverige snart fylls av regnbågsflaggor så kommer vi noga följa de ledande politikernas agerande. Nu är det inte ord som räknas utan verkliga frihetsreformer. Nu är det alltså upp till bevis om och vi förväntar oss att faktisk lever upp till era storslagna uttalanden. 


Av Kim Nilsson (M)

ordförande Öppna moderater Stockholm

Anna Jäderström (M)

ordförande Öppna moderater väst

Peter Rimsby (M)

ordförande Öppna moderater Skåne 

Ska det kosta pengar att åka ambulans?

Region Uppsala ska börja ta 400 kronor för alla patienter som åker ambulans till sjukhus. Gustaf Drougge från tankesmedjan Synaps tycker att det är en bra idé. Kalle Sundin från tankesmedjan Katalys tycker det är befängt att tro att det skulle ha någon effekt.