Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S absurda förslag har noll effekt på gängen

Justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) undrar varför högern inte stöttar lagförslaget om vapenmagasin.Foto: Henrik Montgomery/TT
Pia Clerté, dynamisk sportskytt och flerfaldig SM-vinnare.Foto: Becky Yackley

Förslaget om reglering av vapenmagasin är utformat så att laglydiga vapenägare, sportskyttar, jägare och samlare drabbas. 

Släng ert usla förslag i papperskorgen, skriver Pia Clerté, dynamisk sportskytt och flerfaldig svensk mästare. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Vi är alla överens om att gängkriminaliteten skall knäckas, det är inte en vänster- eller högerfråga utan hela samhället berörs. Samtidigt måste lagförslag vara proportionella, rättsäkra och ändamålsenliga, annars öppnar det för politiskt missbruk.

Regeringen lade för några veckor sedan ett förslag om tillståndsplikt på magasin och presenterade detta som ett verktyg mot gängbrottsligheten som Polismyndigheten vill ha för att underlätta beslagtagande och förverkande av magasin. Poliser på fältet ifrågasätter dock påståendet att de ofta skulle behöva lämna tillbaks magasin till kriminella och Mikael Damberg har inte kunnat påvisa någon statistik som underbygger hans påstående om att detta är nödvändigt. Lagrummet att beslagta och förverka finns redan i dag i Brottsbalken 36:3 och i Rättegångsbalken 27:1. Anser man att det inte skulle räcka, är det alltså närmre till hands att förtydliga dessa paragrafer i stället för att skapa nya lagar. Det finns inget egenvärde i mer regler.

EU:s vapendirektiv 

Bakgrunden till detta förslag står att finna i EU:s vapendirektiv. Regeringen har försökt överimplementera vapendirektivet sedan det röstades igenom i EU. Så sent som i juni sade Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, tillsammans med Vänsterpartiet, nej till regeringens försök att implementera direktivet.

Regeringens lagrådsremiss visade sig nämligen innehålla flera överimplementeringar som går längre än vad direktivet kräver. Det gällde flytt av vissa vapen till kategori A, femårslicenser, märkning av historiska vapen och begränsning av vissa typer av vapenmagasin. Regerigen påstod sig ha lyssnat på kritiken och reviderade sitt förslag om reglering av vapenmagasin, men resten av de långtgående förslagen låg kvar. Detta fick omfattande kritik av M, KD, C, L och SD.

Isärplockat AR15-magasin.Foto: Pia Clerté

Regeringens förslag på begränsning av vissa magasin fick hård kritik i den senaste remissen, trots att regeringen valde att starkt begränsa remissinstanserna. Försvarsmakten, som tidigare pekat på att förslagen skulle vara till men för personalens stridsduglighet, fick nu inte tillfälle att yttra sig. Trots detta inkom 134 remissvar som avstyrkte regeringens förslag och endast 2 remissinstanser tillstyrkte (varav en var Polismyndigheten). Polismyndigheten ombads sedan inkomma med ett ytterligare remissvar för att ge argument för en reglering av samtliga magasin, vilket man nu alltså levererat.

Laglydiga drabbas

Den förslagna lagtexten är utformad så att laglydiga vapenägare, sportskyttar, jägare och samlare är de som drabbas. Regeringen har nämligen valt att koppla tillståndet på magasin med ändamålet på tillståndet på tillhörande vapen. Detta kommer givetvis inte på minsta vis påverka gängkriminaliteten. 

Förslaget om reglering av vapenmagasin är alltså inte nytt, det är endast anledningen man anför som orsak till att det behövs som ändrats. I somras påstod man felaktigt att det krävdes det av EU, nu anför man gängkriminaliteten som anledning. 

Regeringen borde ta ansvar på riktigt i stället

I sin debattartikel ger Fredrik Lundh Sammeli sken av att det svenska folket ger stöd till regeringens förslag. Det stämmer inte eftersom Sifoundersökningen inte ens gällde det förslag som regeringen lagt. Han har dock rätt i att folk är förbannade på gängens våld och vill att de stoppas. Dags för regeringen att ta ansvar. Lägg detta absurda förslag i papperskorgen där det hör hemma och koncentrera er på åtgärder som verkligen gör skillnad på gängkriminaliteten.

 

Av Pia Clerté

Dynamisk sportskytt, flerfaldig svensk mästarinna och debattör