Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryssland är ett hot mot vår frihet

Alexandra Ivanov. Foto: Privat.
Vera Efron. Foto: Privat.

Vladimir Putins ambitioner behöver vi inte dividera om. Sverige har ett ansvar gentemot sin befolkning att skydda det mot aggression, skriver Alexandra Ivanov.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Den 23/5 skrev författaren Vera Efron på Expressen Debatt om att “Ryssland har inget intresse av att destabilisera Sverige.” Det är ett farligt påstående att göra i en värld med ett allt mer auktoritärt Ryssland.

Utvecklingen i landet har varit tydlig i många år nu. Inte minst sedan år 2008 när Putin invaderade Georgien, eller för den delen redan år 2006 när journalisten Anna Politkovskaja mördades efter att hon granskat kriget i Tjetjenien och författat boken ”Putins Ryssland: livet under ett demokratiskt sönderfall”.

Den mörka trenden är måhända allra tydligast inom Ryssland. För var dag som går fortsätter Vladimir Putin att underminera värden som frihet, jämlikhet och tolerans: antalet politiska fångar ökar (SR 14/12-15), att öppet visa sin kärlek som homosexuell ses som kriminell propaganda och efter ett antal konstitutionella förändringar är nästan all makt centrerade kring Kreml och Putin.

Inte heller ska vi bortse från det försämrade ekonomiska läget i Ryssland, vilket är en konsekvens av Putins maktfullkomlighet: vid sidan av viktiga sanktioner från EU har utländska investerare flytt landet i takt med att rättsstaten urgröpts allt mer.

 

LÄS MER: Varför skulle Ryssland invadera Sverige?

 

Men det är även uppenbart vad gäller landets hållning gentemot sin omvärld. Invasionerna av Georgien och Ukraina är två flagranta exempel, men det går lika tydligt att utröna av deras geopolitiska handelsstopp mot länder som Litauen och Lettland eller hur det i ett decennium har använt sin gas som ett maktmedel.

Vladimir Putins ambitioner behöver vi inte dividera om. År 2005 sade han att “Sovjetunionens sönderfall är 1900-talets största geopolitiska katastrof”. Dessa ord är i dag ett faktum i Ryssland, och har påverkat synen på det forna imperiets nyare historia. Landet har en önskan om att dominera Östersjön.

Vera Efron påstod i sin text att en platt inställning från Sverige skulle göra det “lättare för våra politiker att börja förhandla och bygga relationer i stället för att underblåsa fiendskap”. Det har historien redan visat vara fel: ju svagare Europa är, desto mer plats kommer Putin att ta.

Sverige har ett ansvar gentemot sin befolkning att skydda det mot aggression. För att göra så krävs en medvetenhet om vad Ryssland i dag är. Villfarelser om att det känner sig kränkt av EU och Nato stjälper det arbetet, men slår även mot de goda krafterna som i dag verkar inom landet.


LÄS MER: Rysshotet är visst att ta på allvar

 

Alexandra Ivanov

Liberal debattör

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!