Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryggradslöst och skamligt, regeringen

Hanna Cederin, Ung vänster.

Foto: Pressbild

Hur kan vår regering efter den våg av värme och solidaritet som folket visat välja att göra upp om en inhumanare asylpolitik?

Svaret är att regeringen vill visa upp en fasad av ansvar, men bakom döljer sig en feg symbolpolitik, skriver Ung Vänsters Hanna Cederin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Flyktingöverenskommelsen är skamlig och sorglig för alla oss som ville möta flyktingkrisen med solidaritet och bygga Sverige till en stark och fungerande fristad. Resultatet blir att de som får asyl i Sverige kommer att mötas av hinder och byråkrati i stället för ett tryggt hem.

Hur kan vår regering efter den våg av värme och solidaritet som folket visat välja att göra upp om en inhumanare asylpolitik? Trots politisk möjlighet och starkt folkligt stöd för motsatsen blir Sverige nu ett mindre tryggt land för de som tvingats fly hit. Det skamliga svaret är positioneringsspel. Regeringen vill visa upp en fasad av ansvar och brett samarbete, men bakom döljer sig en feg symbolpolitik där man med människoöden som insats närmar sig högern. Priset är att man ställer sig bakom den vansinniga idén om tillfälliga uppehållstillstånd.

 

Förutom det uppenbart inhumana med tillfälliga uppehållstillstånd finns alla objektiva skäl mot ett sånt system. Experter i alla läger avvisar förslaget. Forskning visar att etablering, utbildning och arbete försvåras för den som inte känner sig trygg med att få vara kvar i landet. Kostnaderna för administrationen ökar kraftigt när tillstånden ska prövas flera gånger. Ändå har till och med Miljöpartiet, en gång ett parti som en gång hade en rakryggad inställning i asylfrågor, nu ställt sig bakom. Socialdemokraterna har alltid framhållit långsiktighet i integrationsfrågan men väljer motsatt väg. För bara ett år sen hade utvecklingen varit otänkbar. Att överenskommelsen också innehåller inskränkningar i en av de få lagliga vägarna till Sverige – anhöriginvandringen – är en skandal.

För regeringen är det viktigare att kunna säga att man tar ansvar än att faktiskt göra det. Den sammantagna bilden av de åtgärder som föreslås är att de i bästa fall är kända sedan innan, men i sämsta fall i praktiken blir verkningslösa på alla sätt utom i att skapa otrygghet. Det är tydligt att åtgärderna syftar till att sända signaler. Signaler till moderata väljare som gått till Sverigedemokraterna, signaler till flyktingar på väg hit och till de som fått asyl i Sverige. Framför allt är det en signal från Socialdemokraterna till svenska folket om att man väljer Moderaterna framför en progressiv och ansvarsfull politik.

 

Det verkligt ansvarsfulla vore att skapa trygga möjligheter för de som kommer att etablera sig i samhället. Istället för tomma åtgärder med signalvärde kunde man ha förhandlat fram en överenskommelse för att snabbt bygga bostäder, rejält med utbildningsplatser och skapa jobbmöjligheter. Nu har man istället gått så långt att man låter högern använda integration som svepskäl för sämre villkor för de som jobbar men mer subventioner till arbetsgivarna.

Folket har under hösten visat hur Sverige ser ut när det fungerar som bäst. Vi ser och förstår att vi är i ett krisläge som skapats av krig och mänskligt lidande i andra delar av världen. Vi har skänkt miljontals kronor, öppnat våra hem, samlat in vinterkläder och visat omsorg för varandra. Artister har ställt upp, folkrörelserna har öppnat sina lokaler. Myndigheter, skolor och kommuner har kraftsamlat. Det är sorgligt att regeringen vänder oss ryggen för att gå högern till mötes i att göra samhället otryggare.

 

Hanna Cederin

Förbundsordförande Ung Vänster

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!