Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rutavdraget ger jobb och är bra för integrationen

Foto: LEIF GUSTAFSSON / EXPRESSEN coh LO
Foto: Johan Jeppsson

Det är obegripligt att LO och Kommunal, som organiserar arbetstagarna i rutbranschen, driver på för att deras egna medlemmar ska bli arbetslösa, vilket blir följden av ett avskaffat rutavdrag, skriver Andreas Åström på Almega.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. LO:s Ulrika Lorentzi kritiserar i Expressen rutavdraget och Almegas förslag om införande av ett mer omfattande hemavdrag. Kritiken är missvisande.

Sedan 2007 har rutavdraget gett drygt 30 000 människor riktiga jobb och under 2018 har avdraget lockat nästan en miljon användare. 40 procent av rutanvändarna tjänar under 30 000 kronor i månaden.

LO:s påstående att ett rutavdrag för äldre riskerar att tränga ut den generella välfärden saknar rim och reson.

SNS-rapporten som Lorentzi hänvisar till, visar att 4 000 kvinnor födda utanför Europa har fått ett rutjobb. Av dessa är nära tusen personer nyanlända flyktingkvinnor. Det visar tydligt att rutavdraget ger invandrarkvinnor jobb och är ett viktigt bidrag till att hantera den svenska integrationsutmaningen. SNS rapport baseras på siffror från 2015, så det är sannolikt att fler fått rutjobb sedan dess.

Kommer från arbetslöshet 

Almega presenterade förra året en rapport som visade att 75 procent av dem som fått jobb i rutbranschen kommer direkt från arbetslöshet. Den genomsnittliga anställningstiden är 3,5 år och hela 43 procent av dem som slutar går vidare till ett nytt jobb i en annan bransch och 22 procent går vidare till studier. Nio av tio som lämnar sin anställning har fortsatt sysselsättning. I rutbranschen jobbar 26 procent som är födda utanför Sverige. Sammantaget gör detta rutavdraget till en av de framgångsrikaste arbetsmarknadsreformer som någonsin genomförts.

Att ge äldre ökade möjligheter att köpa ruttjänster är en viktig valfrihetsreform och det kommer att ge fler människor jobb som i dag står långt från arbetsmarknaden. LO:s påstående att ett rutavdrag för äldre riskerar att tränga ut den generella välfärden saknar rim och reson.     

Fler – inte färre – reformer behövs

Det är obegripligt att LO och Kommunal, som organiserar arbetstagarna i rutbranschen, driver på för att deras egna medlemmar ska bli arbetslösa, vilket blir följden av ett avskaffat rutavdrag.

Alldeles för många människor står i dag långt från arbetsmarknaden. Sverige behöver därför fler konkreta arbetsmarknadsreformer som skapar jobb. Genom ett utvidgat rutavdrag kan tusentals människor som i dag står allra längst från arbetsmarknaden få ett riktigt jobb. Det vinner alla på.

 

Av Andreas Åström

Chef Påverkan och kommunikation Almega