Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rusta Sverige för varselvågen

TÄNK OM! En ansvarsfull regering måste kunna ompröva en politik som inte fungerar, skriver Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg.
Foto: Mikael Sjöberg, Sven Lindwall

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag står omkring 400 000 svenskar utan jobb. Varslen ökar och är hittills i år uppe i 45 000. Antalet personer som tvingas leva på socialbidrag har ökat med 30 procent. Sedan regeringen tillträdde har arbetslösheten i landet ökat; särskilt långtids- och ungdoms­arbetslösheten.

Den ekonomiska nedgång som vi nu ser i Sverige beror framförallt på vikande efterfrågan som ett resultat av den ekonomiska krisen i Europa. Det är inte den nuvarande regeringens fel. Vad som däremot är regeringens fulla ansvar är att nu på allvar förbereda Sverige för hur vi ska möta varselvågen och hur de människor som drabbas av varsel och arbetslöshet ska kunna ställa om för att få nya jobb.

Vi har tagit höjd för en vikande konjunktur i vår budget genom att ha en buffert för sämre tider.

Socialdemokraterna har också tydlig fokus på jobben här och nu genom bland annat ökat exportstöd för företagen, stimulanser till hushållen så att de kan hålla efterfrågan uppe och att staten tar över en del av sjuklöneansvaret. Men vi investerar också i det som skapar framtidens arbeten; i bättre utbildning, nya jobb i växande och kunskapsintensiva företag och innovation och forskning.


I Socialdemokraternas budget presenterar vi en bred palett av insatser för att knäcka ungdomsarbetslösheten. Ingen ung ska vara arbetslös mer än sex månader. Vi inför ett utbildnings­kontrakt för unga utan fullgjord gymnasieutbildning. Vi satsar på yrkesintroduktionsjobb där nyanställda ges möjlighet att kombinera jobb med utbildning inom yrket. Vi ökar antalet utbildningsplatser på högskolan när regeringen väljer att dra ner.

Den nuvarande regeringen gick till val på att skapa fler jobb, men istället har arbetslösheten i landet ökat.


I dag är den svenska ungdomsarbets­lösheten högre än i jämförbara europeiska länder. Omkring 35 000 ungdomar i åldrarna 18-24 har varit arbetslösa mer än 6 månader. Det är nästan en tredubbling sedan regeringen tillträdde. Hela 45 000 personer har hittills i år drabbats av ett varselbesked. Det är ett bekymmersamt läge på svensk arbetsmarknad.

Regeringen gör dock en helt annan bedömning av det ekonomiska läget.

I sin budgetproposition spår man att tillväxten kommer att öka och arbetslösheten kommer att sjunka drastiskt under de kommande åren. Men det kanske är just i ljuset av Anders Borgs rosa glädjekalkyler som man ska förstå varför regeringen valde bort jobben och arbetslösheten i budgeten?


När alla kurvor pekar åt fel håll och regeringens jobbpolitik uppenbarligen har misslyckats med en arbetslöshet på nära åtta procent, så är själva utgångsläget sämre än vad det var under finanskrisen 2008/2009.

En ansvarsfull regering måste våga ompröva den politik som uppenbarligen inte fungerar. I dag ställer jag därför en fråga till statsminister Fredrik Reinfeldt i riksdagen:

Står regeringen fast vid be dömningen att arbetslösheten kommer att sjunka till 6,7 procent år 2014?


MIKAEL DAMBERG

Mikael Damberg är Social­demokraternas gruppledare i riksdagen.