Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rubiales övergrepp var inte något unikt

Är regeringens skattepolitik sossig? Fredrik Kopsch, chefsekonom på Timbro, tycker det. Linn Svansbo, S-debattör, tycker i stället att den gynnar de rika.
Carina Ohlsson (S), europaparlamentariker med lång erfarenhet inom svensk fotboll.
Foto: Pressbild
Så visst, att Rubiales har avgått är bra och absolut nödvändigt. Det sänder signaler om att vi inte tillåter den typen av beteenden, skriver debattören.
Foto: IMAGO/NOE LLAMAS / SPP / IMAGO/SPORTS PRESS PHOTO WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Det är bra att Luis Rubiales avgått men arbetet kan inte stanna där.  

I dag skickar vi ett öppet brev till Fifa:s ordförande Gianni Infantino där vi bjuder in honom till dialog i Europaparlamentet. 

Vi har båda ett stort arbete framför oss för att stoppa sexuella trakasserier, men vi måste göra det gemensamt, skriver Carina Ohlsson (S). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Publikrekord efter publikrekord har i år slagits. 1 367 037 personer var i år på plats på arenorna i Australien och Nya Zeeland för att ta del av fotbolls-VM. Det är den högsta siffran någonsin. 

Semifinalen mellan Spanien och Sverige streamades av 1,8 miljoner människor på Viaplay. Det är den högsta tittarsiffran någonsin. 

Sveriges damlag är nu rankade som etta i världen av Fifa. 

Damfotbollen är på framfart i en snabbare takt än vad vi någonsin tidigare bevittnat. 

Som feminist, europaparlamentariker, ordförande för den lokala fotbollsklubben Lidköpings FK och med uppdrag i både Svenska fotbollförbundet och Elitfotboll dam gör det mig oerhört stolt. 

Jag önskar verkligen att vi kunde säga att det som skett i Spanien är unikt. Men tyvärr är det allt annat än just det.

MEN, samtidigt som intresset för fotbollen ökar och vårt landslag bara blir bättre och bättre kvarstår sämre förutsättningar, förtryck, underbetalda ersättningar, sexuellt våld och trakasserier. 

Ett sådant konkret fall från den här sommaren är det vi alla kunnat bevittna runt det spanska landslaget och som tillslut i helgen ledde till att Luis Rubiales avgick som ordförande för det spanska fotbollsförbundet. 

Jag önskar verkligen att vi kunde säga att det som skett i Spanien är unikt. Men tyvärr är det allt annat än just det. Sportvärlden haglar av vittnesmål om sexuella trakasserier och diskriminering.

Så visst, att Rubiales har avgått är bra och absolut nödvändigt. Det sänder signaler om att vi inte tillåter den typen av beteenden. Pressen som satts på honom är bra. Den pressen behöver sättas på hela fotbollsvärlden, alla dagar om året i alla fotbollsklubbar. 

För ingen flicka, tjej eller kvinna ska behöva utstå våld, sexuella trakasserier eller diskriminering. Oavsett om du spelar någon gång i veckan i den lokala fotbollsklubben eller tillhör världseliten. 

Gemensamt mål

Här behöver politiken och sporten arbeta tillsammans, med gemensamma mål.

Därför följer jag nu upp frågan tillsammans med några av mina kolleger i jämställdhetsutskottet. I dag skickar vi ett öppet brev till Fifa:s ordförande Gianni Infantino där vi bjuder in honom till dialog i Europaparlamentet. Vi har båda ett stort arbete framför oss för att stoppa sexuella trakasserier, men vi måste göra det gemensamt. 

För vi ska ha klart för oss att politiken inte ska tro att de bara kan tala om för idrotten vad de ska göra. Lika självklart är det att idrotten inte klarar av uppgiften på egen hand. Här krävs det samarbete, samt att de som har makten i dag faktiskt använder den till att förändra uråldriga strukturer.

Europarådet har beslutat om en rapport med krav som skulle minska diskrimineringen inom fotbollen. Det handlar om krav på ett aktivt arbete för att motverka trakasserier, stöd för de flickor och kvinnor som utsätts och trygga sportevent. Dessa krav behöver konkretiseras i dialog tillsammans med fotbollsklubbar.

Vi kan göra mer

I somras förhandlade jag fram en uppföljning av EU-parlamentets arbete sedan #metoo. Den innehåller en rad krav på inte minst arbetsgivare. Det handlar om visselblåsarfunktion, krav på rutiner och att arbeta med attityder. Alla förtjänar en trygg arbetsmiljö fri från våld och trakasserier. Det gäller oavsett om du är industriarbetare, jurist eller professionell fotbollsspelare. 

Jag är övertygad om att vi kan göra mer för idrotten genom internationella samarbeten, därför bjuder vi in Gianni Infantino, men vi behöver också göra vår hemläxa på hemmaplan. I Lidköpings FK, i kommunhuset, i Svenska fotbollförbundet och i riksdagen.  

Vi behöver en värld där flickor och pojkar, kvinnor och män har samma möjligheter att delta i idrotten de älskar på samma villkor. Det som skett i Spanien under sommaren har satt ljuset på en fråga som behöver få än större fokus än vad den har i dag.


Av Carina Ohlsson (S)

europaparlamentariker med lång erfarenhet inom svensk fotboll

”S demoniserar sina politiska motståndare”

Vilket parti beter sig egentligen mest som Donald Trump? Tobias Baudin (S) tycker att regeringens politik hotar demokratin. Karin Enström (M) tycker att Socialdemokraternas retorik är farlig.