Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rösta rätt – välj bort SD och tölpigt fylletafsande

SD:s toppkandidat Peter Lundgren är polisanmäld för sexuellt ofredande. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jytte Guteland, Europaparlamentariker (S). Foto: NAINA HELÉN JÅMA/TT
Anna Hedh, Europaparlamentariker (S).

Kvinnors rättigheter är det som först får stryka på foten när högerextrema krafter kommer till makten. 

De senaste dagarnas avslöjanden kring SD och ”tölpigt” fylletafsande säger en hel del om partiets kvinnosyn, skriver Jytte Guteland och Anna Hedh (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | EU-VALET. På söndag är det både mors dag och val till Europaparlamentet. Den bästa morsdagspresent du kan ge mor – och dig själv – är att rösta för ett jämställt Europa och stå upp för kvinnors rätt.

Våra gammelmormödrar kämpade för kvinnlig rösträtt och rätten att bli myndig. Våra mormödrar stred för att göra preventivmedel lagliga, för rätten till barnbidrag och rätten att behålla jobbet när de blev gravida. 

Våra mammor kämpade för att avskaffa sambeskattningen, för allas rätt till en trygg föräldraförsäkring och rätten till fri abort. 

Nu är det vår tur att stå upp för kvinnors rätt och jämställdheten i EU. För historien visar tydligt: kvinnors rättigheter är det som först får stryka på foten när högerextrema krafter kommer till makten. 

SD har röstat för att livet ska anses börja vid befruktningsögonblicket. Det är det samma som att rösta mot fri abort.

SD:s dåliga kvinnosyn

De senaste dagarnas avslöjanden kring Sverigedemokraterna och ”tölpigt” fylletafsande, säger en hel del om partiets kvinnosyn.

I Europaparlamentet har SD på punkt efter punkt röstat emot alla försök att stoppa sexuella trakasserier, i arbetslivet, i det offentliga rummet eller i politiken. 

SD har till och med röstat nej till ett förslag att införa nolltolerans mot mobbning och sexuella trakasserier i EU-parlamentet.

Samtidigt har SD röstat för att livet ska anses börja vid befruktningsögonblicket. Det är det samma som att rösta mot fri abort. 

Vi behöver kanske inte säga att vi självklart röstat ja till alla förslag att stoppa sexuella trakasserier och nej till att begränsa kvinnans rätt till fri abort.

Aktivt motstånd mot kvinnors rätt

De senaste tio åren i Europa kännetecknas av ett aktivt motstånd mot jämställdhet och kvinnors grundläggande rättigheter. Konservativa och högerextremistiska krafter är emot all lagstiftning som gäller våld mot kvinnor. Respekten för sexuella och reproduktiva rättigheter försvinner i land efter land. 

I Polen och Ungern är jämställdheten i fritt fall. I Litauen, Slovakien och Spanien har ett nästintill totalförbud mot aborter varit aktuellt. Och i Italien, som haft laglig abort sen 1978, uppges nu närmare 70 procent av landets läkare vägra att utföra aborter.

Faktum är att det skett en allvarlig tillbakagång för kvinnors rättigheter i hela Europa. Idag står var tredje kvinna i EU utan arbete. Lönegapet mellan kvinnor och män ligger fast på 16 procent och pensionsgapet mellan könen är svindlande 40 procent. 

Detta trots att det i mer än 60 år, ända sedan 1957 står inskrivet i EU:s fördrag att det könsbaserade lönegapet ska bekämpas och att jämställdhet är en grundläggande rättighet.

Abortförbud leder till skador

Respekten för och skyddandet av kvinnors sexuella- och reproduktiva rättigheter är avgörande för att uppnå ett jämställt samhälle. Abortförbud leder inte till färre aborter, det leder till riskabla aborter, ofta med kroniska skador och till och med död som följd.

Därför har rätten till fri och säker abort alltid varit en grundläggande mänsklig rättighet för oss socialdemokrater. Alla ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp.

Jämställdhet ska genomsyra EU:s budget

Nu vill vi ta nya steg för ökad frihet och jämställdhet. Med #metoo i backspegeln vill vi arbeta för ett särskilt #metoo-direktiv mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen i EU. 

Vi vill också att jämställdhetsperspektivet ska genomsyra hela EU:s budget, med en tydlig genusanalys och beräkning av hur mycket medel som går till män respektive kvinnor. 

Dessutom är det dags för en ny strategi för EU:s jämställdhetsarbete, den förra löpte ut för fyra år sedan. En sådan skulle staka ut gemensamma mål och lägga en tydlig plan för mer jämställdhet för alla 500 miljoner EU-medborgare.

Mycket står på spel. Våra liv påverkas av vem som har makten i EU. På söndag har du chansen. Rösta för jämställdhet och kvinnors rättigheter. Rösta på Socialdemokraterna.

 

Av Jytte Guteland (S) 

Europaparlamentariker

Anna Hedh (S) 

Europaparlamentariker