Lurat Löfven? "Romson har grundlurat Stefan Löfven om klimatpolitiken", skriver Christofer Fjellner (M) inför EU-toppmötet i veckan. Foto: Alexander DonkaLurat Löfven? "Romson har grundlurat Stefan Löfven om klimatpolitiken", skriver Christofer Fjellner (M) inför EU-toppmötet i veckan. Foto: Alexander Donka
Lurat Löfven? "Romson har grundlurat Stefan Löfven om klimatpolitiken", skriver Christofer Fjellner (M) inför EU-toppmötet i veckan.  Foto: Alexander Donka
Christoffer Fjellner, europaparlamentariker, Moderaterna. Foto: Kristofer SandbergChristoffer Fjellner, europaparlamentariker, Moderaterna. Foto: Kristofer Sandberg
Christoffer Fjellner, europaparlamentariker, Moderaterna. Foto: Kristofer Sandberg

Romson har lurat brallorna av Löfven

Publicerad

Det här är berättelsen om spelet bakom regeringens havererade klimatpolitik. Vad som egentligen hände och vad det innebär för Sverige. Det är så här det går när man går till val utan att förbereda sig innan. När man tvingas ta ställning till komplexa frågor som man inte har tillräcklig kunskap om på kort tid. Åsa Romson och Miljöpartiet har precis lurat brallorna av Stefan Löfven inför EU-toppmötet i veckan.

Det är den nya regeringens första EU-toppmöte. Veckan präglas av slutförhandlingarna av klimat- och energipolitiken och på toppmötet på torsdagen är tanken att EU:s stats- och regeringschefer ska komma överens. De avgörande frågor som finns kvar är hur mycket förnybar energi Sverige ska ha och om vi ska tvingas minska vår energianvändning. Det säger Romson och Miljöpartiet att vi ska.

Det finns en gammal konflikt mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om vi ska ha en blocköverskridande uppgörelse om energipolitiken eller inte. Socialdemokraterna vill ha det, eftersom det blir mer av socialdemokratisk energipolitik om de får en kompromiss över blockgränserna. Miljöpartiet vill inte ha det, eftersom det blir mindre som de vill om moderater och folkpartister ska vara med och tycka till.

Men Åsa Romson har hittat en smart utväg. Hon har hittat en lösning på hur Miljöpartiet kan infria vallöftet att lägga ner kärnkraften trots att Löfven stretar emot. Och hon har grundlurat den nya statsministern.

Om Romson får sin vilja igenom i Bryssel får EU en klimatpolitik som tvingar på Sverige ett bindande mål om förnybar energi i storleksordningen 80-90 procent. Det skulle innebära att vi tvingas lägga ner stora delar av kärnkraften inom bara några år. Sveriges förnybartmål blir så högt att vi tvingas säga adjö till kärnkraften och för alltid begrava debatten om nya reaktorer. Det skulle göra oss helt beroende av vindsnurror och blåsigt väder. Samtidigt vill hon att EU ska tvinga Sverige att minska energianvändningen med 30 procent. Man behöver inte direkt vara kärnfysiker för att inse att det skulle leda till skyhöga elpriser. Då kan vi säga tack och hej till basindustrin också. Den får flytta till länder som Kina eller Brasilien i stället. Att det knappast gynnar klimatet har inte Romson några betänkligheter med. Däremot lär det i bästa fall bli ett antal år med nolltillväxt. Där uppfyllde Miljöpartiet ett vallöfte till.

Om Romson lyckas i sin operation har hon effektivt satt stopp för alla möjligheter till en energiuppgörelse. Det finns helt enkelt ingenting att förhandla om. Allt är ju redan bestämt i Bryssel. Det är svårt att få ihop detta med det faktum att Miljöpartiet bara för något år sedan krävde att Sverige skulle gå ur EU. Nu vill partiet ge EU-kommissionen makt över sådant inte ens de värsta eurokrater skulle drömma om att kräva.

Det finns väl ingen som på allvar kan tro att det här är en politik Stefan Löfven kan stå bakom. Med hans tidigare bakgrund i IF Metall och stöd till kärnkraften är det knappast något Löfven skulle acceptera i en öppen förhandling.

Han har helt enkelt inte förstått vad det handlar om. Han trodde väl att det var lugnt att sätta Romson på Miljödepartementet. Det var ju miljöfrågor hon skulle pyssla med. Inte de tunga frågorna. Han förstår inte kopplingen till näringspolitik, konkurrenskraft och industri.

Det här blir en viktig lärdom för Stefan Löfven. Han skulle ha lyssnat på Fredrik Reinfeldts tal i valrörelsen om att det är bra att förbereda sig.

För nu blir det hans gamla vänner i IF Metall som får ta smällen. Det kommer att bli svårt för Stefan Löfven att se dem i ögonen efter det här sveket. Eller hoppas han att de nöjer sig med en praktikplats?

 

Christoffer Fjellner

Europaparlamentariker, Moderaterna

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag