Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Romerna har det bättre i lägret än på gatan

Läkarstudenterna Sten Axelson Fisk, Miriam Lukasiak och Karolin el-Jaleb.

Foto: Privat

EU-migrantlägret i Industrigatan i Malmö, där de boende under helgen ska vräkas.

Foto: Drago Prvulovic/TT

EU-migrantlägret i Industrigatan i Malmö, där de boende under helgen ska vräkas.

Foto: Drago Prvulovic/TT

I EU-migrantlägret Sorgenfri finns husvagnar och skjul som är klart varmare än gatan, toaletter som är undermåliga men som används – och människor som är djupt oroade över var de ska ta vägen på söndag.

Tiden när svenska kommuner tvingade romer ut på gatan måste vara förbi, skriver fyra läkarstudenter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På söndag kommer 200 personer se sina hem jämnas med marken. Syftet är, jämte främjad brandsäkerhet, enligt Malmö Stads miljönämnd att ”olägenhet för hälsa ska upphöra”. Vi bestrider miljönämndens bedömning att det skulle gagna hälsan för EU-migranterna som bor i lägret att bli ställda på gatan.

Skjulen och husvagnarna är inte värdiga boenden, men de utgör en fast punkt och ett skydd mot regn, vind och i viss mån kyla. Därför menar vi att Sorgenfrilägret måste få stå tills ett långsiktigt hållbart alternativ har presenterats. Annars finns en stor risk för att psykisk ohälsa, infektioner eller kyla denna vinter kommer att skörda människoliv.

Malmö stad har varit en pionjär inom folkhälsosatsningar. Genom malmökommissionen uppdrog kommunpolitiker åt forskare att ta fram åtgärdsplaner för att nå en mer jämlik hälsa. Mot den bakgrunden är det sorgligt att se hur kommunen inte bara försummar utan aktivt försämrar hälsoförutsättningarna för den sedan länge utsatta romska minoriteten.

 

Många i vår förening är aktiva i solidaritetsarbetet med EU-migranter och har fungerat som medicinskt stöd i det uppsökande arbetet i lägren.

När vintern nalkades för ett år sedan såg vi förfrusna extremiteter, allvarliga och enkla infektioner och en stor komponent av psykisk ohälsa. De boende har under det gångna året gjort stora insatser för att förbättra hälsosituationen i Sorgenfrilägret. En container finns för sopor, dass har ställts upp där de boende går på toaletten och till Kontrapunkt kan de komma och duscha. Dessutom är det möjligt för personer ur solidaritetsrörelsen att hålla en kontinuerlig kontakt genom att så många bor relativt permanent på samma plats.

Denna höst tränger sig historien nära inpå. Filmen Taikon visas för närvarande på Malmös biografer och det skulle förvåna ifall någon i kommunfullmäktiges majoritet har kunnat förmå sig att se den filmen.

Katarina Taikon kämpade för att tältlägren skulle stängas, att romerna skulle få bostäder. Olof Palme kunde inte få sin långtgående solidaritet att räcka till romerna, som i en dyster scen i filmen tvingas packa ihop sina läger och lämna Sverige. Det är deprimerande att vi i dag, 46 år senare, kämpar för att tältlägren ska få stå kvar. Ett knappt halvsekel har inneburit ett steg bakåt för romernas rättigheter.

 

Vi delar miljönämndens uppfattning att rådande förhållande inte är acceptabla på lång sikt. Men att anföra hälsoskäl som argument för avhysning, när inget bättre alternativ har presenterats, är ohederligt.

Miljönämnden måste precisera vad den akuta hälsofaran består i. Under vårt besök i lägret på onsdagskvällen såg vi husvagnar och skjul som var klart varmare än gatan, toaletter som var undermåliga men som användes och människor som djupt oroades över var de ska ta vägen på söndag.

Tiden när svenska kommuner tvingade romer ut på gatan måste vara förbi. Vi förväntar oss att miljöförvaltningen river upp beslutet om avhysning och i linje med tidigare folkhälsosatsningar snarast ställer lokaler till förfogande som garant för att ingen Malmöbo ska få frysa ihjäl med kommunens goda minne.

 

Sten Axelson Fisk

Maria Weber

Karolin el-Jaleb

Miriam Lukasiak

Läkarstudenter, aktiva i Socialistiska Läkare

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!