FICK SPARKEN. "SVT gjorde rätt som sparkade Karin Hübinette", skriver journalisten Rolf van den Brink. Foto: Stefan Forsell
FICK SPARKEN. "SVT gjorde rätt som sparkade Karin Hübinette", skriver journalisten Rolf van den Brink. Foto: Stefan Forsell

Rolf van den Brink: Rätt att sparka Karin Hübinette

Publicerad
Uppdaterad
Agendas programledare är bara toppen av ett isberg. Sätt stopp för vänskapskorruptionen på SVT, skriver Rolf van den Brink.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Strax efter att Fredrik Reinfeldt tillkännagivit sina nya ministrar i tisdags eftermiddag fick programledaren Karin Hübinette lämna sitt jobb på SVT:s Agenda och Aktuellt. Hon antogs kunna hamna i snåriga jävsituationer eftersom hennes syster Hillevi Engström hade fått jobbet som arbetsmarknadsminister.
Antagandet är rimligt. Minns mediedrevet kring vår förre arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i somras. Det säger sig självt att en eventuell nyhetsredaktion där en bror eller syster till Littorin varit anställd som journalist i det läget hamnat i en förtroendekris - och det oavsett om syskonet i fråga tillfälligt omplacerats.
Politik och public service har den egenheten att de är direkt finansierade av pengar som gemene man jobbar ihop. Politik och public service bildar ett offentligt finrum där det är extra noga med hur rågångarna hanteras. Detta är ingen nyhet. Cecilia Stegö Chilo jagades till exempel bort från jobbet som kulturminister av inte minst public service-journalisterna efter att hon inte betalat sin tv-licens.
För den som anser att politik och public service är grundbultar i ett demokratiskt samhälle, och alltså inget att lattja runt med, blir beslutet lätt. Var ska vänskapskorruption börja städas bort om inte i toppen av trappan?

SVT gjorde därför helt rätt när man sparkade Karin Hübinette. Kanalen eliminerade risken att inte rågången kunde upprätthållas. Medborgarna ska inte behöva uppleva offentligt finansierat gyckelspel för gallerierna. Dessutom är det ju bra att politiker och journalister slipper tappa ytterligare trovärdighetspoäng.
Efter att Karin Hübinette tvingats lämna jobbet, har kollegerna i medieetablissemanget förfärats över den statliga televisionens agerande.
"Det är absurt att hon ska straffas", säger hennes programledarkollega K-G Bergström till Expressen. "Det giltiga skälet vore i stället om SVT-ledningen menade att de inte trodde att Karin Hübinette skulle kunna genomföra sin journalistiska uppgift på ett professionellt sätt", skriver statsvetarprofessor Ulf Bjereld på Aftonbladet Debatt.
Inte oväntat tar herrarna parti för en drabbad kamrat i granskandet av politiken, snarare än att slå ett slag för hennes uppdragsgivare - SVT:s licensbetalarna.
Men tv-licensen är en betydande investering för de flesta medborgare. Varför kan de inte garanteras en politisk bevakning utan vänskapsband?

Däremot är det ingen medieprofil som tycker det är märkligt att Cecilia Bodström kunde sitta som kanalchef för tungt agendasättande P1 i Sveriges Radio samtidigt som hennes bror Thomas Bodström var justitieminister. Borde inte det vara mer anmärkningsvärt än att Karin Hübinette får andra uppgifter på SVT under den tid hennes syster är minister?
Förhoppningsvis styrs debatten nu om till att handla om var gränsen mellan journalister, tv-ankare och politiker ska dras.
För det saknas ju inte förbindelser.

Pär Nuder är, och var under sin tid som finansminister, gift med Ingrid Carlberg, tung journalist på Dagens Nyheter. Komikern David Batra syns ofta i tv, det gör hans fru och moderaternas nya gruppledare Anna Kinberg Batra också. SVT:s politiska kommentator Mats Knutsons fru Lottie Knutson spelade en tongivande roll som Fritidsresors informationschef i medierna under tsunamikatastrofen 2004.
Och så vidare.
För politiker och mediefolk i etablissemanget är de här frågorna i någon mening skit samma. Vi kan reglerna och hur man spelar också utanför spelplanen, vi vet att offentlighetens tacklingar får vara lite på låtsas och att matcherna ofta är uppgjorda i förväg.
Men ska vi verkligen förutsätta att allmänheten ser igenom spelet?
Det tyder på självgodhet och ett djupt rotat publikförakt.
Sådant anstår inte politiker och journalister som allmänheten via licens och skattsedel blivit ålagda att finansiera.

ROLF VAN DEN BRINK
är journalist med medier som specialområde. Han är grundare av sajten Dagens Opinion och branschtidningen Dagens Media.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag