Vi uppmanar samtliga riksdagspartier att verka för att de ensamkommande ungdomarna kan få stanna i Sverige, skriver Röda korsets Martin Ärnlöv. Foto: CHRISTINE OLSSON/TTVi uppmanar samtliga riksdagspartier att verka för att de ensamkommande ungdomarna kan få stanna i Sverige, skriver Röda korsets Martin Ärnlöv. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Vi uppmanar samtliga riksdagspartier att verka för att de ensamkommande ungdomarna kan få stanna i Sverige, skriver Röda korsets Martin Ärnlöv. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Martin Ärnlöv är generalsekreterare för svenska Röda korset. Foto: Sofia SabelMartin Ärnlöv är generalsekreterare för svenska Röda korset. Foto: Sofia Sabel
Martin Ärnlöv är generalsekreterare för svenska Röda korset. Foto: Sofia Sabel

Röda korset: Rösta ja – allt annat är ovärdigt

Publicerad

Nu ger sig Röda korset in i debatten om de ensamkommande: 

Ingen bör utvisas till våldets Afghanistan – att inte anta lagen om uppehållstillstånd för gymnasiestudier vore ovärdigt, skriver generalsekreterare Martin Ärnlöv.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MIGRATION. De senaste veckorna har regeringens förslag om ny möjlighet till uppehållstillstånd för ensamkommande ungdomar som sökt asyl i Sverige granskats och debatterats. Röda korset ser frågan ur ett humanitärt perspektiv och har därför välkomnat förslaget, samtidigt som vi har föreslagit vissa förändringar.

Sverige har en lång och stolt historia på det humanitära området. Så sent som 2015 gav tidningen Fokus utmärkelsen "Årets svensk" till Volontären. Sedan dess har mycket förändrats. Samhällsklimatet har hårdnat och grundläggande mänskliga rättigheter och humanitära värderingar ifrågasätts.

Vi möter ungdomar med ökad psykisk ohälsa

Det är av yttersta vikt att vi hittar lösningar för de ensamkommande ungdomar som berörs och som kommer från länder där det råder svåra säkerhetsmässiga och humanitära förhållanden. Vi möter dessa ungdomar i våra verksamheter och kan vittna om stor oro, rädsla, osäkerhet och frustration. Vi ser en ökad psykisk ohälsa. Ibland tar sig detta uttryck i uppgivenhet, brist på självkänsla och egenvärde, självskadebeteenden och andra destruktiva beteenden.

Sverige har en lång och stolt historia på det humanitära området. Så sent som 2015 gav tidningen Fokus utmärkelsen "Årets svensk" till Volontären. Sedan dess har mycket förändrats.

Regeringens förslag utgår ifrån att de ungdomar som berörs har väntat mycket länge på Migrationsverkets beslut i deras asylärenden och att vistelsetiden i Sverige har präglats av stor oro och ovisshet på ett sätt som gjort denna grupp särskilt utsatt. Röda korset delar denna bedömning. Under den utdragna asylprocessen – som har överskridit den lagstadgade tidsfristen på 15 månader – har både lagstiftning och praxis förändrats. Det föreslagna regelverket kan mildra effekterna av de långa handläggningstiderna, som i många fall lett till att förutsättningarna för uppehållstillstånd drastiskt försämrats för unga asylsökande.

Våldet drabbar civila i hela Afghanistan

Vi menar även att det i asylprövningen bör läggas större vikt vid unga vuxnas faktiska utsatthet vid ett återvändande och att större hänsyn bör tas till den allmänna situationen i hemlandet. Många av de som omfattas av regeringens förslag har sitt ursprung i Afghanistan. Röda korset anser att läget i Afghanistan är så allvarligt att ingen bör utvisas dit med tvång. Våldet drabbar civila i hela landet och det finns inte någon säker plats att återvända till.

 

LÄS MER: Nu visar vi världen att Sverige ger med sig 

 

Situationen för de ensamkommande ungdomar som berörs av regeringens förslag är en humanitär fråga som kräver politisk handlingskraft. Utan åtgärder riskerar Sverige att få ett växande skuggsamhälle där ensamkommande ungdomar lever i stor utsatthet och utanförskap under lång tid. Utifrån ett humanitärt perspektiv är detta inte ett acceptabelt alternativ. Vi uppmanar därför samtliga riksdagspartier att verka för att dessa ungdomar kan få stanna i Sverige under trygga förhållanden med möjlighet till studier och arbete. De som lider av psykisk ohälsa behöver ges det stöd och den behandling som krävs för återhämtning.

 

LÄS MER: Skulle du själv sätta dig på planet mot döden? 

Skälen för gymnasielagen är viktigare än invändningarna

I likhet med Lagrådet och andra remissinstanser har Röda korset lämnat synpunkter på utformningen av regeringens förslag. Vi har påpekat att ett redan svårhanterligt regelverk som har sin grund i den tillfälliga begränsningslagen blir ännu mer komplicerat och uppmanat regeringen se över om det går att förenkla reglerna för att öka förutsättningarna för en rättssäker tillämpning som är enhetlig, transparent och förutsebar. Men dessa och andra lagtekniska invändningar måste vägas mot skälen för förslaget.

Den föreslagna lagen har brister – och flera av argumenten emot som framförts i debatten må ha sina poänger, men att inte anta den så som läget är i Sverige, vore ovärdigt.

 

Av Martin Ärnlöv

Generalsekreterare, Svenska Röda korset

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag