"För oss är nybyggnation av nya bostäder huvudspåret. För de borgerliga partierna är det ett sidospår", skriver Stefan Löfven och Gabriel WIkström. Foto: Sara Strandlund
"För oss är nybyggnation av nya bostäder huvudspåret. För de borgerliga partierna är det ett sidospår", skriver Stefan Löfven och Gabriel WIkström.  Foto: Sara Strandlund

Riv hindren för bra och billiga bostäder

Publicerad

"Det viktigaste för att öka rörligheten för jobb och utbildning är att öka tillgången på hyresrätter.Kommuner måste lätta på kraven som fördyrar byggandet, som parkeringsnormer, skriver Stefan Löfven och Gabriel Wikström.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jobb och bostad är två av valets viktigaste frågor. Framförallt för Sveriges unga. Människor har olika drömmar och mål men gemensamt för alla är behovet av att själv kunna försörja sig, flytta hemifrån och självständigt skapa sig det liv man önskar. Dessutom hänger frågan om jobben och frågan om bostäderna mycket tydligt ihop.

Sedan regeringen vann valet 2006 har vi blivit en halv miljon fler i Sverige medan takten i byggandet sjunkit. Bostadsbristen drabbar Sverige på flera sätt. Det slår mot svensk tillväxt när människor inte kan flytta dit jobben finns. Det slår mot vår framtida konkurrenskraft när unga människor som vill studera vidare hindras av bostadsbrist. Det slår mot unga och deras föräldrar när man inte kan flytta hemifrån och mot unga par som vill flytta ihop och bilda familj.

I dag går 400 000 svenskar går utan arbete och att antalet unga som är långtidsarbetslösa har tredubblats sedan den moderatledda regeringen tillträdde. Vi socialdemokrater har satt upp ett ambitiöst mål; år 2020 ska Sverige ha EU:s lägsta arbetslöshet. Det finns ingen anledning att Sverige ska vara sämre än så många jämförbara EU-länder som idag. Men vi kan inte nå vårt mål utan en aktiv bostadspolitik.

Vi vill göra det enklare att bygga. Då behöver vi ställa tydligare krav på staten. Handläggningstider av byggärenden måste bli smidigare, snabbare och mer förutsägbara. Det behöver införas en maximigräns för Länsstyrelsens handläggningstider för överklagade av detaljplaner. Generellt ska staten gå i mer tillåtande riktning, till exempel genom att Boverket oftare använder sin rätt att ge dispens från byggreglerna i avgränsade fall. Staten ska uppmuntra byggande - inte kasta grus i maskineriet i sena skeden.

Om staten gör sitt behöver kommunerna också göra sin del. Planavgifter för de kostnader som uppstår vid detaljplanering måste bli förutsägbara och de ska vara utformade så att kommunen har incitament att bli klara så fort som möjligt. Om ett projekt inte satts igång inom rimlig tid bör kommuner återta markanvisningar - och dela ut till ett annat bolag.

Kommuner behöver också vara återhållsamma med allt för långtgående lokala krav som fördyrar byggande, till exempel högt satta parkeringsnormer.

Det viktigaste för att öka rörligheten för jobb och utbildning är att öka tillgången på hyresrätter. Inte minst för unga som fått sitt första jobb, för studenter och för äldre som vill flytta till något mindre och mer praktiskt. Vi tänker investera i ett statligt stöd om en miljard till de företag som bygger hyresrätter.

Dessutom riktar vi om det orättvisa statsstöd på nästan en miljard, som i dag går till några av landets rikaste områden, till de kommuner som bygger nya hyresrätter och främjar tillväxten i hela landet.

Vi menar också att kommuner alltid ska skriva in de olika upplåtelseformernas andel av de nya bostadsfastigheterna i detaljplaneringen, så att man kan garantera att det byggs hyresrätter när det är det som är avsikten.

För oss är nybyggnation av nya bostäder huvudspåret. För de borgerliga partierna är det ett sidospår. Den mesta kraften har de borgerliga lagt på att göra det mer förmånligt att hyra ut i andra hand, eller kunna göra friggeboden på villatomten så stor att man kan hyra ut den till någon som letar bostad. Vi är inte emot friggebodar eller att det blir lättare att hyra ut i andra hand, men vi förstår att det inte är lösningen på bostadsbristen i Sverige. Vi vill att bostadskrisen ska lösas på ett sådant sätt som ger största möjliga frihet och makt till individen.

Valet i höst är viktigt - det handlar om ett vägval för framtiden. Den borgerliga regeringens mål är att pressa igenom så många skattesänkningar som möjligt. Vårt mål är att fler unga ska kunna försörja sig själva, sätta upp sitt eget namn på dörren och börja sitt liv som vuxna och självständiga individer.

 

STEFAN LÖFVEN,

är partiledare för Socialdemokraterna

 

GABRIEL WIKSTRÖM,

är ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag