Jonas Sjöstedt (V). Foto: Henrik Montgomery/TT

Jonas Sjöstedt (V).

 Foto: Henrik Montgomery/TT

Riskfyllt när politiken blir tävling i hårdhet

Publicerad

Låt 2016 bli året då vi i stället för att sätta press på flyktingarna, sätter press på EU genom att hålla inne medlemsavgiften, skriver Jonas Sjöstedt.

Under hösten har vårt samhälle ställts inför utmaningar som vi inte är vana vid. Mycket har fungerat bra, men vi har också sett de som mer bryr sig om hur de själva framstår än om att lösa problem.

På ett sätt har Sverige visat sig från sin bästa sida. Tusentals frivilliga kunde inte sitta hemma längre när flyktingarna kom utan valde i stället att hjälpa till. Personal i socialtjänst och på Migrationsverket, lärare, poliser och kommuntjänstemän har med uppfinningsrikedom och en övertygelse om att det går, tagit sig an och löst svåra situationer.

Men i rikspolitiken har det sett annorlunda ut. Många politiker har målat upp undergångsscenarier och spelat på oro och obehagliga strömningar. Stundtals har det blivit en tävling i vem som ska framstå som hårdast. Det har skett på bekostnad av eftertanke och fungerande lösningar.

 

Flyktingsituationen och SD:s framgångar har fått andra partier att som på en auktion bjuda över varandra med budskap om ”hårdare tag”. Ena dagen säger regeringen att tillfälliga uppehållstillstånd förvärrar situationen, andra dagen inför de just sådana. Det leder till att Moderaterna går ut och kräver direktavvisningar. Kristdemokraterna vill i sin tur placera flyktingar i interneringsläger – hur det ska fungera är inte så noga, det viktiga är att få rubriker. Regeringen rusar vidare och inför id-kontroller som hindrar flyktingar från att söka asyl. Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra som nyss tävlade om att få tala på en Refugees welcome-manifestation vill nu stänga gränsen för människor på flykt.

Även de fruktansvärda terrorattackerna i Paris fick dåliga svar från svensk politik. Terrorismen ska bekämpas effektivt, genomtänkt och med fasthet. Från svensk sida ser vi i stället hur man i en uppstressad situation hastar fram nya lagar. En del av dessa ändringar är bra, men andra medför stora risker. Istället för att hålla huvudet kallt och se till att de lagar som finns går att tillämpa, skyndar man igenom svårkontrollerade övervakningslagar och förslag som hotar rättssäkerheten.

 

En liknande kortsiktig tävling i hårdhet finns i förhållande till kriget i Syrien. Ett borgerligt parti vill sätta in Jas-plan – strax vill alla borgerliga partier göra det. SD vill som vanligt vara värst och föreslår marktrupper. Istället för att sätta press på Turkiet och stödja de kurder som har framgångar mot IS på marken väljer man sådant som ger de bästa rubrikerna. Förslagen är mer anpassade till svensk inrikespolitik än till behoven i Syrien.

Politiker som inför varje situation svarar med hårdast möjliga budskap bryr sig mer om hur de själva framstår än om verkligheten. Att panikartat hasta fram lagstiftning som går runt grundläggande rättigheter är inte att ta ansvar. Och den som byter politik beroende på åt vilket håll vinden blåser för dagen är inte mycket att lita på. Just i kärva tider är det viktigare än någonsin att värna asylrätt och rättssäkerhet.

Låt 2016 bli ett år med bättre politiskt klimat. Att det blir året då vi i stället för att sätta press på flyktingarna, sätter press på EU genom att hålla inne medlemsavgiften. Att vi i stället för att möta människor som kommer hit med ökad otrygghet, möter dem med stora investeringar i utbildning, välfärd och bostadsbyggande. När nya hot och utmaningar dyker upp ska vi ta oss an dem med fasthet och långsiktighet, inte utspel för att plocka politiska poäng.

Vi kan bygga ett jämlikare, bättre och säkrare samhälle. Men då krävs mer fokus på att lösa faktiska problem och mindre på att skicka politiska signaler.

 

Jonas Sjöstedt

Partiledare Vänsterpartiet

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag