Cecilia Wong. Foto: Privat.Cecilia Wong. Foto: Privat.
Cecilia Wong. Foto: Privat.
Cecilia Wong med nyfödd bebis. Foto: Privat.Cecilia Wong med nyfödd bebis. Foto: Privat.
Cecilia Wong med nyfödd bebis. Foto: Privat.
Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och här nyfödde prins Oscar.Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och här nyfödde prins Oscar.
Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och här nyfödde prins Oscar.

Ringde du också och kollade plats, Victoria?

Publicerad

Vi är samma, du och jag kronprinsessan. Ändå undrar jag: ringde du Vårdguiden för att kolla platsläget innan du födde? skriver mamman Cecilia Wong.

Jag står i köket när värkarna börjar. Nästan på en gång är de starka och jag blir lite rädd. Om jag känner så här nu, hur ska det då bli sen? Hur många timmar kommer jag att klara? Jag funderar på att ringa till förlossningen, men vill inte verka sjåpig. Ringer ändå.

Det är fullt, säger de. Jag måste vänta. Eller kan jag åka till nästa kommun? Dit är det långt. Jag är rädd och jag har ont. Men enligt barnmorskan är det långt kvar, jag är ju förstagångföderska.

Det är Vårdguiden jag ska ringa till med min rädsla. De ska trösta mig när jag är rädd att bli lämnad ensam, hitta en plats åt mig, svara på mina frågor, stilla min oro. Du är nummer sextiofyra i kön, säger rösten i luren. Men ditt samtal är viktigt för oss.

Jag får en plats, så nu får vi skynda. Det är en bit att åka, men det får jag väl räkna med. Min partner kör så fort det går, försöker agera lugnt, men jag ser rädslan. Jag står på knä i baksätet, tar värkarna en efter en.

Minuterna känns som timmar, kilometerna tickar på. Jag får ett rum. Det är lite litet, säger barnmorskan ursäktande, jag kommer så snart jag kan.

 

Jag lägger byxorna på ett hopvikt bord som står i hörnet, hänger tröjan över en kontorsstol. Måste kissa, toaletten i korridoren är upptagen. Tar värkarna bland väntande föräldrar, barnmorskor som skyndar. En undersköterska i plastrock springer förbi.

Vi kommer snart till dig, säger hon. Alldeles strax!

Det går inte mer, jag måste få vila. Bedövning? Narkosläkaren kommer så fort han kan. Då är mitt barn redan fött.

Krystvärkarna stormar i min kropp. Jag ropar rakt ut och barnmorskan håller min hand, ser mig djupt i ögonen. Hennes blick i min håller mig kvar, håller om mig. Skiftbyte. Mitt i krystvärkarna? Nytt team, några studenter, jag hör inte vad de säger, vet inte vad de heter.

Sugklocka, säger någon, jag känner lite panik. Sen vet jag inte mer. Jag har mitt barn på bröstet. Hinner inte fråga om sprutan i mitt lår.

På BB är det fullt. När vi får ett rum på det nybyggda hotellet är det mitt i natten. Vi är hungriga, men det finns ingen mat. Kanske en chipspåse i receptionen, säger den jourhavande barnmorskan, ring på klockan om ni behöver något. Jag ringer. Vi kommer snart till dig, alldeles strax! Amningen gör ont, allt gör ont. Ska det vara så?

 

Utanför fönstret bygger de om, det håller mig vaken. Vi delar våning med ett företag på konferens, vi äter frukost i samma rum. De pratar högt och skrattar tillsammans. Mitt barn gråter och gråter, grabbarna vid bordet bredvid tittar på oss och tystnar. Jag skäms lite över min trötta kropp och drar lite i tröjan.

Jag är så lycklig. Mitt barn är här, vi lever. Jag är tacksam. Noga följer jag papperet med knipövningarna, men det verkar inte hjälpa. Ryggen värker och jag kissar på mig ibland när jag skrattar. Ny läkare, ny barnmorska på BVC. Kosmetiska problem har jag nu, som gör att jag kissar på mig. Knip, säger läkaren. Knip, säger barnmorskan.

Jag känner inte min kropp längre.

Journalen säger att allt har gått bra. Komplikationsfritt. Varför är jag då så rädd?

Vi är samma, du och jag kronprinsessan Victoria. Vi är lyckliga föräldrar till våra barn, vi älskar våra barn. Vi har samma rätt till våra kroppar, våra barn, vi har samma rätt att göra egna val.

Men ändå undrar jag: Victoria, ringde du också Vårdguiden för att kolla platsläget innan du födde?

 

Cecilia Wong

Talesperson för föräldrainitiativet Födelsevrålet.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag