Prideparaden i Stockholm 2014. Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSENPrideparaden i Stockholm 2014. Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN
Prideparaden i Stockholm 2014. Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Ring P1 påminde om betydelsen av Pride

Publicerad

Det är lätt för en del heterosexuella att säga att Pride inte behövs. De har nämligen aldrig hört i Ring P1 att de är onaturliga och oönskade, skriver Oliver Rosengren (M).

I Sveriges Radios program Ring P1 på måndagsförmiddagen berättade Astrid i Karlskoga att homosexuella inte får synas, och att Pride får så mycket tid i radio och tv att tv-avgiften inte kan betalas. Hon hävdade upprört att det var homosexualitet som var den förtryckande normen. Hon fick medhåll av Jan i Skellefteå som menade att homosexualitet är ett elände jämförbart med krig och miljöförstöring, men att Gud snart ska skapa ordning och reda på jorden, och då ska alla homosexuella försvinna. Urban i Borås fyllde i med att man som homosexuell är oduglig och otillräcklig som förälder, varför homosexuella borde förbjudas att skaffa barn. Han kunde motvilligt sträcka sig till att man som homosexuell får finnas.

Kanske satt Kalle, 15 år, där i baksätet i familjens bil och lyssnade på radio. Undrade hur han någonsin skulle kunna få känna trygghet och kärlek; vara sig själv, älska och bli älskad tillbaka.

Det är lätt för en del heterosexuella att säga att Pride inte behövs. De har nämligen aldrig hört radioprogrammen om att de är onaturliga och oönskade. De har inte behövs oroa sig för att bli utsparkade hemifrån. De har inte sett sig om innan de vågat ta sin älskade i handen på vägen hem. De har inte suttit i skolbänken när läraren ordnat debatt om de ska få älska och leva på samma villkor som sina klasskamrater.

 

Störst av allt är kärleken

 

Urban bör lyssna till nationalekonomiprofessorn Mats Hammarstedt vid Linnéuniversitetet, som tillsammans med sina kolleger visat med forskning att barn med samkönade föräldrar har god hälsa och klarar sig alldeles utmärkt i skolan. Astrid verkar ha missat otaliga romantiska komedier, Disneyfilmer och annan heteropropaganda, för att vända på hennes eget uttryck. Jan borde påminna sig om att störst av allt är kärleken. 

Astrid och Jan borde fundera över varför unga Pride-volontärer behöver klippa av sina festivalband när de ska hem till vissa bostadsområden. I Expressens artikelserie Utanförskapet inifrån berättar 25 hbtq-personer från svenska utanförskapsområden hur de förföljts och utsatts för våld för sin sexuella läggning. Mahmoud låg på sjukhus i nästan två veckor efter att han blivit grovt misshandlad av ett gäng i en förort. ”Det är som att leva i typ 1800-talet eller i Iran. Man blir slagen så fort de vet att man är gay”, berättar han.

 

Ditt deltagande är betydelsefullt

 

Att människor flyr hit, och inte dit, förpliktigar att det ska vara som här, och inte som där. När homosexuella deporteras till koncentrationsläger i Ryssland, straffas med döden i Iran eller torteras i Uganda behöver hela Sverige förbli en trygg tillflyktsort, i väntan på att fler länder kommer till insikt om att kärlek är kärlek.

När Prideparader i dag möter leenden och kärleksbudskap, snarare än hot och glåpord, kan vi tacka en lång och hård, men kärleksfull, kamp. Den behövs än i dag och ditt deltagande är betydelsefullt. Har du aldrig gått i en Prideparad innan så borde du gå på lördag. Inte främst för att det är roligt och festligt, utan för att det är viktigt och på allvar. Samhällets synliga och osynliga dörrar – till arbetsmarknaden, till familjelivet, till idrottsklubben och så vidare – ska vara lika öppna för hetero-personer som för hbtq-personer. 

Det är en lång väg kvar, men vi klarar det.

 

Oliver Rosengren 

Moderat kommunalråd

En version av den här texten har tidigare publicerats på skribentens facebooksida.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag